Археолошко откриће: У селу где је кнез Лазар приредио трпезу пре поласка у Косовски бој пронађени темељи две цркве

arheologija

Ово археолошко откриће указује пре свега на континуитет живота на овом простору од средњег века до данас, истиче мр Алексић

Археолози нишког Завода за заштиту споменика, у оквиру пројекта заштитних археолошких истраживања на локалитету „Црквиште код Башовића“ у куршумлијском селу Трпезе, пронашли су темеље две цркве. Према речима руководиоца пројекта мр Александра Алексића, археолога нишког Завода током досадашњих истраживања откривени су остаци две средњовековне цркве различитих димензија, које нису изграђене у истом периоду, али које су у одређеном временском периоду коришћене истовремено.

– Ово археолошко откриће указује пре свега на континуитет живота на овом простору од средњег века до данас, али и на то да су наведени простори били густо насељени у том периоду – истиче мр Алексић, напомињући да се проекат реализује од друге половине октобра а да након завршетка теренских истраживања следи покретање поступка правне заштите локалитета и дефинисања услова за изградњу цркве на овом локалитету али уз очување археолошких налаза на месту проналаска. Истраживање је према наводима археолога, покренуто на иницијативу мештана села Трпезе у намери да на археолошком локалитету изграде цркву.

– Пројекат заштитних археолошких истраживања у потпуности финансира Министарство културе а овај археолошки локалитет открила је и регистровала још 2004. године Јулка Кузмановић-Цветковић, археолог прокупачког Музеја “Топлице”. Током 2014. године локалитет је регистрован још једном од стране археолога Народног музеја у Београду а 2018. године група мештана је званично контактирала Завод за заштиту споменика културе Ниш изражавајући намеру да на овом локалитету изграде цркву – појашњавају стручњаци Завода за заштиту споменика из Ниша и напомињу да су представници Завода претходне 2018. године обишли локалитет као и да им је на основу конфигурације терена било јасно да се на овом месту налазе остаци црквене грађевине.

ТРПЕЗА КНЕЗА ЛАЗАРА

Иначе, према предању, кнез Лазар је у овом селу приредио трпезу пре поласка у бој на Косово, по чему је ово село уз административну линију са Косметом добило име. Некада настањено село са близу стотинак кућа сада броји свега двадесетак мештана.

Извор:
НОВОСТИ