Дрекслмајер за Машину: Желимо да останемо у Србији, много смо уложили

Production_of_cable_harnesses-1024x682

Немачка компанија Дрекслмајер тврди за Машину да се „ситуација у погону“ у Зрењанину након штрајка 9. октобра „смирила“, као и да ће бити повећања плата, али и промена у пословању како би се избегла „неправедна поступања“ према радницима. Ипак, Дрекслмајер није одговорио на питања Машине у вези са критеријумима по којим су изабрани суспендовани радници, као и због чега свим радницима нису укинуте суспензије.

Ситуација у постројењу се смирила. Након инцидента одмах смо започели са округлим столовима и покушали да комуницирамо са што већим бројем колега. Неки примери незадовољства били су узроковани прековременим радом и бонусом ефикасност, што је био изазов посебно током покретања новог производа. Било је више тема о којима смо разговарали и сада ћемо проћи кроз сваку тачку како бисмо проверили шта можемо учинити. Већ смо извршили нека прилагођавања у нашем бонус систему како бисмо избегли неправедно поступање, али за неке теме нам треба више времена да проценимо шта можемо да учинимо, кажу у Дрекслмајеру за Машину.

Они наводе и да ће у децембру основна плата оператера бити повећана за 13,3%, као и да је ово договорено још у септембру.

Овим повећањем и нашим прилагођеним системом бонуса учвршћујемо своју позицију једног од најбољих послодаваца у региону, наводе у немачкој компанији.

Подсетимо, 9. октобра радници у све три смене обуставили су рад на сат времена из протеста због ниских зарада, али и због непостојања јасних критеријума обрачуна плата због чега се често дешава да радници са највише прековремених сати добију најмање новца на крају месеца. Због штрајка Дрекслмајер је суспендовао 32 радника.

Међутим, како је за Машину речено у Инспекцији рада, суспензије су биле незаконите па је немачка компанија поништила 28 суспензија, а против Дрекслмајера ће због овога бити поднета и прекршајна пријава.

О односу према радницима немачке компаније која у Зрењанину има 5886 запослених, сведочи и то да је, само десет дана пре штрајка, ова фирма отпустила радницу која је била на породиљском, међутим, решење о отказу је поништено након што се укључила Инспекција рада, потвђено је за Машину у надлежном министарству.

Машина је ове недеље објавила и текст Кршења закона у Дрекслмајеру: Од отказа породиљи до суспензије радника у коме суспендовани радници говоре о разлозима за штрајк, малим платама и неправедним обрачунима, али и напорног сменском раду због којих су постали најчешће муштерије зрењанинске Хитне помоћи.

Једноставно, у овој фирми после одређеног времена или даш отказ или си редовно болестан, јер кад си хронично преморен хвата те свака болест, рекао је један од радника у интервјуу Машини.

Дрекслмајер: У „изузетке” смо изгубили поверење

Да ли ће он и још троје његових колега који су и даље под суспензијом бити враћени на посао, остаје да се види. У Инспекцији рада за Машину је речено да се ови случајеви проверавају, док у Дрексламјеру нису желели да одговоре на то питање, истичући само да „постоје изузеци” у које су „изгубили поверење за будућу сарадњу”.

Компанија DRÄXLMAIER је донела одлуку да већину суспендованих колега врати на посао. Више од 80 посто запослених који су били под суспензијом враћени су на радно место. Они су под суспензијом били недељу дана и враћени су на иста радна места на којима су и раније били и раде под истим условима као и пре суспензије. Постоје само неки изузеци где смо изгубили поверење за будућу сарадњу због понашања које смо доживели, истичу у овој фирми.

Они наводе и да су много уложили у погон у Зрењанину и да „желе да остану овде и у будућности“.

Тренутно смо у почетној фази нашег новог производа. Ово ће бити наш велики приоритетни пројекат за следећу деценију. Већ сада се воде преговори са премијум произвођачем аутомобила за неке пратеће производе за нашу фабрику у Зрењанину до 2030. године. DRÄXLMAIER је много уложио у погон у Зрењанину и, наравно, жели да остане овде и у будућности.

Погони Дрекслмајера су смештени у зрењанинској слободној зони, а као што је познато у њима не важе пореска и друга правила. Ова немачка компанија је добијала и субвенције од 2007. до 2012. године – и од Покрајине и од Републике. У Министарству привреде нису били расположени да одговоре на питање Машине колико је новца овој компанији за 12 година пословања у Србији укупно исплаћено, али према писању медија, кроз Програм за подстицај директним инвестицијама Дрекслмајер је за првих 806 запосленх добио 5.000 евра по раднику, што је укупно нешто више од четири милиона евра.

Према подацима Министарства за рад, тренутно у Дрекслмајеру ради 5886 запослених – 3620 на неодређено, а 2266 на одређено време.

Извор:
МАШИНА