Емануел Макрон: НАТО је на самрти, Европа се налази на ивици понора

Емануел-Макрон

Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски „Економист“ да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.

„Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора“, казао је Макрон.

Он је додао да Европа мора да почне да стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили.

У противном Европа више неће контролисати властиту судбину, рекао је Макрон, преноси Индеx.хр.

Макрон је додао да су до сада Америка и Европа делиле интересе, те да се он неуморно трудио да одржи добре односе с председником Доналдом Трампом.

Али, сматра он, Америка први пут има председника који „не дели нашу идеју о европском пројекту“ и да су, чак и ако Трамп не победи на следећим изборима, историјске тековине учиниле своје и раздвојиле старе савезнике.

Макрон је у једносатном интервјуу за „Економист“ који се водио у Јелисејској палати рекао и да се „Европа мора пробудити“.

На питање да ли верује у ефективност НАТО-овог члана 5, односно о идеји да ће у случају напада на једну чланицу НАТО-а све остале земље чланице прискочити у помоћ, што пак многи аналитичари сматрају главним средством одвраћања напада на цланице НАТО-а, Макрон је одговорио:

„Не знам. Али шта ће члан 5 значити сутра?“

Извор:
НСПМ