Скандал у Петровачкој цркви! Индијанац, Кинез и Викинг на фресци!

petrovacrkva

Иако су многи грађани Србије убеђени да су све видели и да их од власти СНС-а више ништа не може изненадити, а ни од дела Српске православне цркве која је апсолутно постала продужена рука владајуће странке, изгледа да непријатним изненађењима никад краја!

Обзиром да је у току фрескописање унутрашњости Цркве Светог вазнесења у Петровцу на Млави, неко се досетио да је можда згодна прилика да убаци по коју „новотарију“ како се иначе назива понашање свештенства које одступа од званичних канона СПЦ, како при служењу свете архијерејске литургије, тако и при фрескописању или непостављању иконостаса у новоизграђеним црквама.

Јавна је тајна да те новотарије у СПЦ заступа екуменистички део свештенства који је под утицајем католичке цркве. Један од најпознатијих екумениста је и владика браничевски Игњатије али и владика шумадијски Јован који је недавно орден са сопственим ликом уручио доказаном плагијатору Синиши Малом. Јасно је свима да неко постаје лопов самим чином крађе било да је у питању крађа туђег текста или нечег другог, па тако и Мали. Стога не чуди најновији скандал у петровачкој цркви где се на једној од нових фресака налазе Индијанац, Кинез и Викинг, али и два свештеника петровачке цркве, отац Миленко и отац Њега. Ту је и некада познати петровачки виолиниста, отац такође познатог виолинисте Горана Елвиса. Поред њих су и мотиви орла коме се испод једног крила налази извесна књига која вероватно симболизује Библију али и осликана животиња која копитама „грли“ исту књигу. Занимљиво је да се не може оценити о којој се животињи ради обзиром да подсећа на коња али има рогове. Оба ова поменута мотива фрескописана су у неправилним круговима из којих излази неколико кракова што неодољиво подсећа на главу римске богиње слободе, популарни „Кип слободе“ у Њујорку. Такође, овакви облици су се могли видети уклесани у древним пећинама на чијим зидовима су људи некада остављали сличне трагове симболизујући свемирске бродове.

На другој, необичној фресци, налазе се мотиви Петровца, дечји вртић „Галеб“, зграда општине, мост у центру града али и тзв. „Робијеве зграде“. Зар је неко могао посумњати да се у оваквој ситуацији неће појавити неимарски подухвати једног од главних донатора СНС? На срећу, поменути донатор није осликан. Очигледно се и сам фрескописац побунио при самој помисли на једну такву могућу идеју.

Ово вероватно није крај непријатним изненађењима обзиром да фрескописање унутрашњости петровачке цркве није завршено. Надамо се да се на некој од њих неће појавити човек који буквално из поменуте цркве не излази али зато чини прељубе, лажно сведочи, не враћа дугове и у посан дан једе мрсне ћевапе из оближњег ресторана. То би већ било превише за желудац сваког просечног Петровчанина!

Извор:
ПТИНФО АЛТЕРВИСТА