Сачувајте референдум, државу и слободу народа поштовањем Устава

grujic

НАРОДНА СКУПШТИНА

Председница Маја ГОЈКОВИЋ

Генерални секретар Срђан Смиљанић, дипл.правник

 

Доставља се преко интеренета:

ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МЕДИИМА

НАРОДНА СКУПШТИНА

Генералном секретару Срђану Смиљанићу, дипл. правнику, доставља се у ПДФу с молбом да проследи епоштом сваком народном посланикуsekretar@parlament.rs

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ  Александар ВУЧИЋ predstavkegradjana@predsednik.rs

 

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председница Ана БРНАБИЋ, predsednikvlade@gov.rs

Први потпредседник и министар спољњих послова Ивица ДАЧИЋ, press@mfa.gov.rs

Потпредседник и министар унутрашњих послова  Небојша СТЕФАНОВИЋ, info@mup.gov.rs

 

УСТАВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председница Весна ИЛИЋ ПРЕЛИЋ, kabinet.predsednika@ustavni.sud.rs

 

ВОЈСКА СРБИЈЕ

Генералштаб Војске Србије

Начелник Генералштаба генерал потпуковник Милан МОЈСИЛОВИЋ, vojska.srbije@mod.gov.rs

 

Њ.К.В. ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК И ПРЕТЕНДЕНТ НА КРУНУ, ПРЕСТО И ТРОН СРБИЈЕ Александар Петра КАРАЂОРЂЕВИЋ, pr@dvor.rs,http://kraljevinasrbija.rs/?lng=cir

http://www.royalfamily.org/hrhcrownprincealexanderkaradjordjevicattheserviceofthecountry/?lang=cir

 

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ, kp@spc.rs, info@spc.rs , http://www.spc.rs/

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ, uredniksrbinaokup@gmail.com, http://www.eparhija-prizren.org/

ИНСТИТУЦИЈАМА, СТРАНКАМА, ПОКРЕТИМА И ПРОТЕСТУ «1 ОД 5 МИЛИОНА»

 

ПЕТИЦИЈА: Сачувајте референдум, државу и слободу народа поштовањем Устава

 

Обраћам Вам се

поштована председнице Народне скупштине Мајо Гојковић,

поштовани сваки народни посланиче лично,

поштовани народни посланици свима заједно као сазиву Народне скупштине,

на основу Преамбуле, чланова 1–6, 8, 16, 18-21, 23–27,  43, 46, 50 – 56, 58, 59, 63, 65, 66, 70, 89, 97–99, 111-115, 117, 118, 122, 123, 139, 141, 142, 166-168, 182 и 194 Устава, 2. става члана 17 и 2. става члана 45 Закона о Народној скупштини.

 

РЕФЕРЕНДУМ

 

„referendum

  1. the sumission of a law, proposed or already in effect, to a direct vote of the people,
  2. the right of the people to vote directly on such laws, superseding or overruling the legislature.“

WEBSTER`S UNABRIDGED DICTIONARY, Simon & Schuster, New York, 1979, страна 1517.

Référendum Vote direct des citoyens, dont l’objet est soit de ratifier une mesure d’ordre législatif ou constitutionnel préalablement adoptée par le Parlement, soit de faire prendre en conisdération par le Parlement – ou même d’adopter directement – une proposition de loi d’initiative populaire.“

PETIT LAROUSSE, IMPRIMERIE LAROUSSE, Montrouge (Seine), 1959, страна 888.

 

референдум „оно о чему треба да се извести“, право народа да општим гласањем одлучи о неком новом закону; у уставу неких држава: општенародно гласање о нарочито важним питањима ради примања или одбацивања неког важног законодавског акта (плебисцит)“

Милан Вујаклија, ЛЕКСИКОН СТРАНИХ РЕЧИ И ИЗРАЗА, Просвета, Београд, 1961, страна 832.

 

Референдум је пуноважан ако је на њему гласала већина грађана који имају бирачко право и који су уписани у бирачки списак у складу с овим законом.

Одлука о питању које је било предмет изјашњавања на референдуму сматра се донетом уколико је за њу гласалавећина грађана из става 1. овог члана, ако Уставом, законом или статутом није за то предвиђен већи број.

Члан 24 Закона о референдуму и народној иницијативи

 

РТС нас је обавестила у свом Дневнику у суботу 02.11.2019. да Народна скупштина покреће поступак измене Закона о референдуму и народној иницијативи и да је отворена јавна дискусија: http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/rts-1/3723012/dnevnik.html. Суштина измене је да гласање буде проглашено за референдумско без обзира који проценат бирача је на њему учествовао од укупног броја бирача (уписаних у бирачки списак). Из 1. до 3., 18. и 19. члана Устава следи да било које гласање на коме не гласа више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак не може да буде и није пуноважно, није правоснажно. Закон то често омаловажава. Такво гласање поготову није и не може да буде референдумско. Уставом је издвојено референдумско гласање као изузетно важно давањем референдуму посебан значај посвећујући му члан 108 Устава и одредбом у члану 203 Устава:

 

Народна скупштина усваја акт о промени Устава двотрећинском већином од укупног броја народних посланика и може одлучити да га и грађани потврде на републичком референдуму.

Народна скупштина је дужна да акт о промени Устава стави на републички референдум ради потврђивања, ако се промена Устава односи на преамбулу Устава, начела Устава, људска и мањинска права и слободе, уређење власти, проглашавање ратног и ванредног стања, одступање од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању или поступак за промену Устава.
Када се акт о промени Устава стави на потврђивање, грађани се на референдуму изјашњавају најкасније у року од 60 дана од дана усвајања акта о промени Устава. Промена Устава је усвојена ако је за промену на референдуму гласала већина изашлих бирача.

Акт о промени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина.

6., 7. и 8. став члана 203 Устава


Наведена измена представља изигравање и изопачавање смисла, значења и важности референдума. Такав закон би био у супротности с темељима Републике Србије. Био би супротан 1. ставу Преамбуле, 1. – 3. члану, 3. и 4. ставу члана 5, 18. и 19. члану Устава. Предложена промена 1. става члана 24 Закона о референдуму и народној иницијативи значи обесправљивање грађана да мирнодопски уставно испуне своју дужност: да буду извор и носилац суверености државе (члан 2 Устава). Истовремено, ви тада престајете да будете народни представници преко којих народ врши ту своју дужност (члан 2 Устава). Тако делујете и против одредби члана 1 Устава. Одбацујете владавину права (супротно члану 3 Устава). Обезбеђујете себи самовољно, директно, мимо народне воље, вршење власти. То је забрањено члановима 2 и 5 Устава.

 

ВАША ИЗОПАЧАВАЊА ОСНОВНИХ ПОЈМОВА

 

«РЕЧ СТВОРИ ЧОВЕКА»

Шта бива с човеком када он изопачи реч: њен дух, њено значење, њен смисао?

 

Изопачавате основне појмове људског рода: мати/мама, тата/отац, бака/баба, родитељ, брак, породица! Прихватате да у људском роду дете има две маме и да нема оца, или да има два оца а да нема маму!! Прихватате да се тако уче наша деца!!! Прихватате отимање деце од родитеља или старатеља! И то без судске одлуке!! Дозвољавате продају деце!!!

 

Ви сте сагласни да рад с плагијаторством, (допуштате до 8%/10%!), може да буде прихваћен за докторат наука! Изопачили сте суштину, смисао, значење и значај доктората наука. Обезвредили сте цело наше школство, просвету, и научно истраживање. Зашто не забраните плагијаторство? Сме да се плагира у докторату, а ученици не смеју да преписују! Зашто?

 

Сада хоћете да извитоперите смисао, значење и значај, важност и суштину референдума и референдумског гласања! Хоћете да срозате снагу референдума. Хоћете да маскирате и да озаконите неправоснажно гласање да је референдумско! Преваром да остварите свој наум!

 

Ви сте изабрани да будете народни представници (члан 2 Устава). Ви сте се народу заклели да ћете «дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!» (из члана 17 Закона о Народној скупштини).

 

ВАШЕ ИЗБЕГАВАЊЕ ДА УСКЛАДИТЕ ИЗБОРНЕ ЗАКОНЕ С УСТАВОМ

 

Народној скупштини је на време, још 07.06.2016. било предложено, па поновљено   25.01.2017. и 17.09.2018., да изборне законе: Закон о избору председника Републике и Закон о избору народних посланика ускладите с Уставом. Пошто Народна скупштина то није учинила, поново је, недавно, тражено, 11.09.2019, да те изборне законе ускладите с Уставом. Ви то нисте учинили, чак ни покренули поступак да учините. Тада вам је јасно показано да ваше одбијање да ускладите те законе с Уставом представља вашу саботажу Устава. Показано вам је да њоме рушите државу, укидате слободу, јачате окупацију, да сте постали узурпатори.

 

Ви сте били изабрани по тим противуставним законима. Свако од вас ко није био у претходном сазиву Народне скупштине није одговоран за то. Сада сте одговорни што припремате следеће изборе народних посланика по противуставним законима. Ти противуставни закони већини од вас гарантује поновни избор за народног посланика. То је један од разлога зашто их не усклађујете с Уставом.

 

Нашем народу нису потребни паразити који се гоје док се народ зноји,…, док нам деца напуштају Отаџбину…. Нису нам потребни државни руководиоци који доприносе према својим (не)способностима и узимају према својим (незајажљивим, похлепним) потребама.

 

Суочивши се с чињеницом да је велико незадовољство у народу и суочивши се с могућношћу да већина бирача не учествује на изборима расписаним по противуставним законима, ви лукаво започињете нову противуставну фарсу. Наумили сте да укинете референдум његовим срозавањем на нереферендумско гласање; на потпуно изигравање демократије да већина од гласача донесе «референдумску одлуку» па макар гласала и само три бирача!!!

 

ЈЕ ЛИ ВАШ ЦИЉ РАЗАРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УНИШТАВАЊЕ НАРОДА?

 

Предложена промена Закона о референдуму и народној иницијативи вама омогућава да с два гласа ЗА и једним ПРОТИВ или УЗДРЖАН(А) на таквом „референдуму“ ви самовољно, без народне сагласности, промените Устав онако како намеравате, наумите. А какав вам је наум?

 

С обзиром да је у цитираним ставовима 6 – 8 члана 203 Устава јасно утврђено када је обавезан референдум при промени Устава, закључује са да ви хоћете да изопачите смисао, значење и важност референдума да бисте лако спровели своју противуставну, противдржавну и противнародну намеру и остварили рушилачки циљ: да пре свега промените преамбулу Устава, начела Устава, људска и мањинска права и слободе, уређење власти. Промена преамбуле Устава омогућава изостављање «Косова и Метохије» из председничке заклетве (4. став члана 114 Устава) и из члана 182 Устава, као и изостављање из заклетве члана Владе. Тиме би се постигло искључивање «Косова и Метохије» из Устава и територије Косова и Метохије из наше државе, а и њено претварање у сакату Србију – Сакабију, а осакаћене Србе у Сакабе. Постигло би се да се званично и службено утврди да су се Срби и Србија својевољно одрекли заувек Косова и Метохије – своје постојбине и дела свог народа. За то бисте ви били веома похваљени од свих који настоје да осакате Србију и Србе.  Је ли вам то (сраман) циљ? Зар можете да градите своју срећу на несрећи, на трагедији, других људи, сада Срба на КиМ?

 

Да ли је вама потребна промена Устава и да бисте се ослободили одговорности за ваша прихватања или доношења противуставних закона, за противуставна деловања, за ваше гажење и одбацивање ваше заклетве народног посланика, за узурпирање положаја и функције народног посланика, за заштиту противуставних дела председника Републике непокретањем уставног поступка његовог разрешења због његових повреда Устава?

 

Је ли вама потребна промена Устава и да бисте задовољили захтеве странаца који су организовали и ширили, и сада шире, лажи о Србском народу и Србији [на пример здружени протест Хрвата, Бошњака и Шћиптара ових дана испред нашег конзулата у Њујорку оптужујући Србе да су извршили сексуално насиље над 70.000 (седамдесет хиљада) жртава!!: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=10&dd=28&nav_category=640&nav_id=1609715]; и/или да бисте се умили онима који су организовали и руководили агресијом на Србију и Црну Гору – СР Југославију 1999.­ године? Је ли хоћете да мењате Устав да бисте до краја, потпуно, укинули суверенитет нашој држави насилним, без народне сагласности, увлачењем Републике Србије у Европску Унију да би нас они подјармили? Да себи отворите могућности да се укључите у институције Европске Уније? Шта мислите о томе, Ви, грађанине Србије?

 

ПЕТИЦИЈА И ЗАХТЕВ

 

На основу чланова 1 – 3, 18, 19, 51, 56, 194 и 118 Устава и на основу суштине, смисла, значаја и важности референдума подносе вам се петиција и захтев.

 

ПЕТИЦИЈА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

да Народна скупштина:

 

  1. озакони:

 

а)  да је свако гласање пуноважно само ако на њему гласа више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак,

 

б) да је поднети предлог усвојен на референдуму само ако је за њега гласало више од 50% од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак.

 

  1. с Уставом усклади Закон о избору народних посланика* и да он ступи на снагу пре расписивања следећих избора за народне посланике.

 

  1. с Уставом усклади Закон о избору председника Републике* и да он ступи на снагу пре расписивања следећег избора председника Републике.

 

  1. покрене и спроведе до расписивања следећих избора за народне посланике уставни поступак разрешења председника Републике Александра Вучића због његових (тешких) повреда Устава,

 

  1. распише и спроведе по Уставу опште изборе у време предвиђено за следеће изборе народних посланика,

 

  1. с Уставом и с утврђеним значењем референдума усклади Закон о референдуму и народној иницијативи.

 

Прихватање критеријума под тачком 1.а) чини гласање у складу с члановима 1 – 3, 18 и 19 Устава. Усвајањем критеријума под тачком 1.б) и под тачком 6) задржава се утврђена суштина референдума и Закон се усаглашава с члановима 1 – 3, 18 и 19 Устава. У дописима Народној скупштини од 17.09.2018. и од 11.09.2019 су предложени нови облици закона* усклађених с Уставом. Ако не налазите боља решења од тих, онда њих усвојите. У документу поднетом вам 17.09.2018. је дат делимичан преглед противуставних деловања, до тада, председника Републике Александра Вучића. Прихватањем тачке 4. извршавате уставне и законске обавезе утврђене вашом заклетвом народног посланика и члановима 1 – 3, 18, 19, 98, 99 и 118 Устава. Имате још довољно времена да ефикасно спроведете Петицију.

 

ЗАХТЕВ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Ако Народна скупштина не прихвата неки од предлога из ове петииције онда тражим да Народна скупштина јавно образложи зашто тај предлог не прихвата.

 

ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

 

Ко, својим изласком, учествује на гласању организованом по (постојећем или новом) противуставном закону онда саучествује у разарању наше државе, укидању слободе, помаже јачање окупације и узурпаторство власти диже све до њене тираније народа.

 

Неучествовање на таквим гласањима је не само уставно и морално право грађана него и обавеза према прецима и потомцима.

 

Хвала Вам на пажњи.

 

Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији, Џона Кенедија 31/15, 11070 Београд

Београд, 5. новембар, 2019. год.

ПС Наведена документа могу да се добију у ПДФу тражењем на ustav.srbije@gmail.com.