Индија укинула аутономију Кашмиру

indija vojska

Индија је формално применила закон којим се уклања полуаутономни статус Кашмира под контролом Индије и почиње директна федерална владавина над спорном облашћу.

Хиндуистичка националистичка влада премијера Нарендре Модија послала је хиљаде додатних војника и ухапсила антииндијске, као и проиндијске активисте, пре него што је наметнула промене у већински муслиманском региону.

Најочитије је укидање сопствене заставе и Устава Кашмира, који су елиминисани као део новог статуса региона.

АП наводи да је, међутим, најпроблематичнија промена претња да ће Индија присвојити територију формалним укидањем клаузуле у индијском Уставу, којом је очувано ексклузивно право Кашмириа на власништво над земљом.

„Све се мења у четвртак. Од државе смо сведени на општину“, рекао је пензионисани кашмирски судија Хаснаин Масуди, члан индијског парламента.

„Читава изведба је неуставна. Начин и методологија су били недемократски. Људи су били понижени и нико их није консултовао“, додао је он.

Уочи највећих политичких промена у индијском Кашмиру, власти су угасиле приступ интернету, мобилне и фиксне телефонске услуге и кабловску телевизију за 12,5 милиона људи у региону.

Власти и даље ограничавају приступ интернету, под тврдњом да га побуњеници вероватно користе за организовање антииндијских протеста и насиља.

Упркос опсади десетина хиљада владиних снага, стотине антииндијских протеста и сукоба избили су широм региона.

Владине снаге су испалиле сузавац користећи пушке и ватрено оружје, како би спречиле демонстранте који бацају каменице да протестују на улицама.

Најмање три особе су погинуле, а стотине су повређене.

Становници Кашмира полажу наде у Врховни суд Индије, који треба да почне расправу почетком новембра о захтевима који оспоравају ваљаност укидања Члана 370 Устава, који је Кашмиру давао посебан статус.

Одлука се очекује у року од неколико месеци.

И Индија и Пакистан, нуклеарно наоружани ривали, полажу права на читав Кашмир, док свако од њих контролише један део ове хималајске регије.

Пакистан је оштро реаговао на промене које је Индија увела у области коју администрира, смањујући дипломатске односе са Њу Делхијем и прекинувши билатералну трговину.

Такође је зауставио железничке, аутобуске и поштанске услуге.

Индија и Пакистан су водили два рата због контроле над Кашмиром.

Извор:
СПУТЊИК