У Бугарској позиви на забрану транспорта С-400 до Србије

S400

Значајан део ваздушног простора изнад западне Бугарске, укључујући и Софију, наћи ће се у домету ракета, наводе у Атлантском центру Бугарске

Русија може поново да пребаци у Србију своје С-400, док је Београд већ изашао са саопштењем да сличне војне вежбе могу постати рутина, сматра бивши војни представник Бугарске у НАТО-у и члан управе Атлантског савета Сиби Сибев. Уколико Србија одговори позитивно на жељу Русије да инсталира противвазудшну базу на српској територији, створиће се зона ометања приступа ваздушном простору у опсегу од 400 километара и то ће већ бити проблем, не само Бугарској, већ и целом НАТО-у, изјавио је он.

„Ако се у Бугарској појави информација да Русија транспортује такав систем с циљем да направи такву базу, имаће пуно право да забране летове (изнад Бугарске)“, изјавио је Сибев. Он је нагласио да Србија има пуно право на модернизацију својих Оружаних снага уз помоћ руског наоружања, али таква могућност изазива забринутост.

„Како Бугарска, Румунија и Хрватска имају програме за модернизацију авиона Ф-16 и то је њихово суверено право, тако и Србија има исто право. Међутим, питање је осетљиво, пошто све суседне државе не располажу таквим комплексом (С-400) и ако Србија има амбиције да контролише ваздушни простор у опсегу од 400 километара, то заиста треба да изазове забринутост и захтева објашњење српске стране.

Са друге стране, ако Русија заиста постигне споразум са Србијом о распоређивању руске противваздушне базе на њеној територији, питање тада постаје врло комплексно и треба свим средствима спречити реализацију таквог пројекта“, изјавио је у интервјуу порталу „Фактор“.

 

 

БУГАРСКИ ДИПЛОМАТА: С-400 ИЗ СРБИЈЕ ПОКРИВА ЦЕО БАЛКАН
Бивша амбасадорка Бугарске у САД, чланица одбора Атлантског савета Бугарске Елена Поптодорова изјавила је да је Ниш очигледно руска војна база у Србији, док је бивши министар спољних послова Бугарске Соломон Паси позвао Европску комисију да обрати пажњу на руску активност у Србији.

„Ниш је очигледно руска војна база у Србији коју називају центром или скоро па институцијом. Ако тамо оставе С-400, њихово дејство ће покривати и Бугарску и цео регион Западног Балкана“, оценила је Поптодорова.

Поред тога, бивши министар спољних послова Бугарске Соломон Паси прокоментарисао је на свом Твитер профилу фотографију председника Србије Александра Вучића са председником Европске комисије Жан-Клод Јункером и европским комесаром Јоханесом Ханом, апелујући на Европску комисију да обрати пажњу на руску активност у Србији.

„Да ли ће бити неких дискусија о руском војном присуству у Србији и руском шпијунском центру у Нишу? Или ми и КГБ-у нудимо европске перспективе?“, написао је Паси.

Раније су из Атлантског центра Бугарске, којим такође председава Паси, саопштили да су забринути због транспорта руских система С-400 у Србију, јер би присуство таквих система у срцу Балкана формирало зону у коју би НАТО тешко проникао у случају кризе.

„Значајан део ваздушног простора изнад западне Бугарске, укључујући и Софију, наћи ће се у домету ракета. То противречи интересима наше земље, која је НАТО савезник“, наводи се у саопштењу Организације на Фејсбуку.

Извор:
СТАНДАРД