ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ У БРАТУНЦУ: Можемо доказати злочиначку намјеру НАТО-а

danica

Директорка Неурохиругије и Клинике за онкологију у Клиничком центру Србије Даница Грујичић, говорила је вечерас на јавним трибинама у Сребреници и Братунцу, о посљедицама НАТО бомбардовања Србије и Републике Српске. Циљ трибине био је јавност упознати о размјерама злочина који је НАТО починио над Србима и посљедицама коришћења муниције обогаћене уранијумом.

Стаменко Станишић сумња да је и његов 47-годишњи отац једна од жртава посљедице НАТО бомбардовања Хаџића 1995. године. Као војник Војске Републике Српске био је у непосредној близини локација које су биле засуте бомбама са осиромашеним уранијумом. Стаменко истиче да су из Хаџића избједли у Братунац, а да је његов отац преминуо 1999. године од карцином плућа и грла.

Ово је само једно од неколико стотина свједочења хаџићких Срба. Даница Грујичић, докторка Клиничког центра Србије, истиче да тек слиједи борба за доказивање, како каже, злочиначких намјера НАТО пакта.

– Сви се питају да ли можемо то да докажемо након толико година. Наравно да можемо. Стручни људи знају како се то ради, постоје математички модели помоћу којих се тачно може процијенити колика је била концентрација токсичних материја и шта се њима дешавало – истиче др Грујичић.

Осим Хаџића бомрадована су и друга подручја у Српској. Комисија у којој је био доктор Радомир Павловић, утврдила је да је као посљедица НАТО бомбардовања српских села и положаја око Сребренице 1995. године, стопа смртности код становништва наведених подручја, пет пута већа него обично.

Предсједник Комисије Центра за социјални рад општине Сребреница Радомир Павловић каже да су дошли до невјероватних података да је на појединим локалитетима, као што је Мјесна заједница Ораховица, да је број обољелих или оних који су у задњих пар година умрли од малигних болести и леукемије близу 50 одсто.

Докторка Грујичић увјерена је да ће доћи вријеме када ће неко одговарати за ове злочине.

– За почетак можемо доказати да је постојала злочиначка намјера НАТО-а јер се радило о регионалној еколошкој катастрофи. То није била катастрофа само за Србију и Црну Гору, већ се показало и да је број обољелих у Хрватској велики у односу на број становника – истиче Грујичићева.

Стручњаци истичу да је највећу опасност по здравље људи изазивала прашина која настаје при експлозији тих авионских метака, који су испаљивани током НАТО- агресије на Републику Српску и Србију.

Извор:
ИСКРА