Историја као мистерија – Косара Гавриловић IV део (аудио)

Kosara_Gavrilovic_3У емисији “Силен” на радио Београду, гост у серијалу од 9 емисија, била је наша драга сестра Косара Гавриловић. Говорила је о свом животу, животу своје познате породице као и потресима који су дрмали Цркву од њеног детињства па до ових времена у којима ова крепка сестра гази 9-ту деценију. Као сведок и активни учесник политичког живота краљевине Србије, а касније и активни учесник у друштвеном животу српског расејања, сестра Косара Гавриловић је у ових 9 емисија дотакла различите аспекте друштвеног живота у Срба у којима је она узимала активно учешће.

У наставку преслушајте аудио снимак емисије “Силен”

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“

Check this out on Chirbit

Фејсбук коментари

1 Коментар

Ставови и мишљења изнешени у коментарима нису ставови и мишљења уредништва, те у том смислу уредиштво не сноси никакву одговорност. Како за коментаре са фејсбук налога који се приказују на дну чланка на сајту, тако и за коментаре на самом сајту.

 1. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Cercil je sa pravom rekao da „Britanci nemaju ni vecite prijatelje ni vecite neprijatelje nego samo vecite interese“. Osim toga Cercil je neprijateljski bio nastrojen prema SRBima jos iz vremena Prvog svetskog rata sa Solunskog fronta. Zbog toga ne treba nikoga da cudi sto je Cercil kao Premijer Velike Britanije, u kojoj nekada sunce nije zalazilo a sada rijetko kada da izlazi, ucinio sve sto je znao i mogao da SRBima pomuti racune u njihovoj borbi za Slobodu, u njihovoj borbi za spas i vaskrs SRBstva i SRBije!

  Nazlost, Kralj Petar 2. Karadjordjevic, sa svojim izbjeglickom vladom nije bio dorastao izazovu vremena, i duznostima na kojima se kao Kralj nalazio. On je podlegao britanskom pritisku i po savjetu Cercila i britanske vlade pocinio mnoge greske koje su njega i SRBe skupo kostale. Najveca greska Kralja Petra 2. Karadjordjevica jeste njegova izdaja Draze Mihailovica Cice ukidanjem Vrhovne komande u Otadzbini 25 avgusta 1944 godine, i prihvatanje Tita i partizana. Kralj je bio otisao toliko daleko u izdaji cetnika, da je on 21 oktombra 1944 godine svojim govorom preko radija Londona cestitao Titu i partizanima kao i sovjetskoj Crvenoj armiji „oslobodjenje“ Beograda i pozvao CETNIKE Draze Mihailovica da predju partizanima jos 12.septembra 1944 godine.

  Preko svoga namjesnika dr. Ivana Subasica, Kralj Petar 2. Karadjordjevic je sklopio 1. novembra 1944 godine sa Josipom Brozom Titom, kao Presjednikom Nacionalnog komiteta oslobodjenja Jugoslavije, sporazum poznat u istoriji kao SPORAZUM TITO-SUBASIC, sa kojim se fakticki odrekao Krune i svoga povratka u Jugoslaviju. Taj sramni sporazum je dopunjen 7. decembra 1944 godine odredbama o organizovanju Ustavotvorne skupstine i slobodnom raspolaganju sa kraljevskom imovinom u Otadzbini kroz Kraljevsko Namjesnistvo.

  Na potpisani sporazum izmedju Tita i Subasica Kralj je napravio samo dvije primedbe 11 januara 1945 godine. Prva se odnosila na predlozeni oblik namjesnistva a druga na odredbu clana 2. u vezi zakonodavne vlasti dok Ustavotvorna skupstina ne zavrsi svoj rad. Poslije svoje primedbe iz koje se vidi jasno da je on bio svjestan da ce ostati bez vlasti u Otadzbini, Kralj je i dalje nastavio tonu u propast i da povlacio sa sobom i sve druge SRBe koji su Kralja slledili. On je 29. januara 1945 godine postavio Novu vladu po zelji engleza na celu sa dr. Ivanom Subasicem – bana Hrvatske. Na njegov predlog Kralj je postavio novo Namesnistvo sa dr. Srdjanom Budisavljevicem, dr. Antom Mandicem i inz. Dusanom Sremcem.

  Nova Kraljevska vlada na celu sa Subasicem obrazovala je 9. marta 1945 godine jedinstvenu vladu sa vladom demokratske federativne Jugoslavije obrazovane 7. marta 1945 godine. Tako je Kralj Petar 2. Karadjordjevic potpuno legalno preko svoga Namjesnika bana Subasica, predao i preneo svoju Kraljevsku vlast na Josipa Broza Tita. Kada je shvatio sta je ucinio, Kralj je 8 avgusta 1945 godine opozvao svoje Namjesnistvo ali je bilo isuvise kasno da se poprave pocinjene greske.Opozivanje Namjesnistva i ostavka Milana Grola 18 avgusta 1945 godine i njegovo povlacenje iz Skupstine, samo je pomogla Titu i komunistima koji su ostali sami u Skupstini da oni legalnim putem kao „vecina“ 29 novembra 1945 godine ukinu Monarhiju i proglase Republiku.

  To je istorijska istina koja moze da se pobija ali nikada da se i pobije. Kralj Petar 2. Karadjordjevic kao jugoslavenski a ne SRBski Kralj (poslednji SRBski Kralj je bio njegov djed – Kralj Petar 1. Karadjordjevic) je potpuno legalno u svojoj naivnosti koja nije bila nista drugo nego glupost, verujuci u DEMOkratiju i „saveznicima“ je predao svoju Kraljevsku vlast neprijateljima Boga i SRBstva na celu sa Josipom Brozom Titom. Secanja Sestre Kosare o tim ratnim dogadjajima u Londonu ostaje kao istorijsko svedocanstvo njezinog vidjenja ljudi iz njezinog okruzenja koji ocigledno osim casnih pojedinaca nisu bili dorasli poslu kojeg su obavljali!

Додај Коментар