Грчка православна црква признала аутокефалност Украјинске православне цркве

This June 25, 2019 photo shows the university complex, which had been the residence of the Bukovinian Metropolitans in Chernivtsi, Ukraine. The university grounds occupy what was built in the late 19th-century as the Residence of Bukovinian and Dalmatian Metropolitans. Locals refer to it simply as "The Residence." It's an impressive assembly of buildings, including a domed church. (AP Photo/Frances D'Emilio)

Захтев Васељенске патријаршије за прихватање аутокефалности Украјинске православне цркве, прихваћен је на данашњем ванредном састанку Јерархије Православне цркве Грчке.

Јерархија коју чини 80 владика, признала је нову аутокефалну цркву. Седам митрополита је затражило одлагање те одлуке.

Поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Јеронимос, од сада ће у молитвама помињати и поглавара Украјинске цркве.

По информацијама с данашњег заседања, владике су акламацијом гласале за предлог Јеронимоса о признавању аутокефалности Украјинске православне цркве.

Атински лист „Катимерини“ на свом сајту пише да је Јеронимос на данашњем састанку био известилац о тој теми што се врло ретко дешава, те то указује да је то „одлука од посебне политичке вредности, јасна порука подршке Васељенској патријаршији, послата у свим правцима“.

Архиепископова препорука за признавање аутокефалности Украјинске цркве, темељила се на препорукама два надлежна одбора Јерархије који су предложили да се аутокефалност признава, као у време поновног оснивања Цркава у Албанији и Чешкој.

Јеронимос је напоменуо да је Украјинска црква увек била у канонској надлежности Васељенске патријаршије која је одустала од те своје надлежности, да би се Украјинска црква придружила друштву аутокефалних православних цркава, иако је тај акт оспорила Московска патријаршија.

Тако Јерархија прихвата одлуку претходног Сталног светог синода од 28. августа и препоруку Јеронимоса, те, како пише у саопштењу, признаје „канонско право Васељенске патријаршије на уступање аутокефалности, као и привилегију поглавара Грчке цркве да се даље бави питањем признавања Украјинске цркве“.

Извор:
ДАНАС