Зеленски: Украјина неће ратовати ни за Крим ни за Донбас

zelenskiy-6

ПЕТРА ПОРОШЕНКА ОСУМЊИЧИО ДА БИ ДА ПОСТАНЕ „ВОЂА НОВОГ МАЈДАНА“ 

* Нови председник Украјине искључио могућност да „формула Штајнмајера“, која предвиђа давање Донбасу широке аутономије, односно фактичку федерализацију земље против које се буне наоружани и ненаоружани националисти, буде узрок грађанског рата

* Понудио да се амерички државни тужилац укључи у истрагу о деловању компаније „Бурисма“ у чијем је савету директора син Џоа Бајдена

_______________________________________________________________________

НОВИ председник Украјине Владимир Зеленски осумњичио је свог претходника – Петра Порошенка – да смера да постане „вођа новог мајдана“. Изгледа: не без разлога.

Припадници украјинске 35-те бригаде поморске пешадије одбили су да се повинују наредби из Кијева да се – ради раздвајања снага – повуку са положаја које држе код Доњецка.

Ту бригаду многи у Украјини називају „Порошенковим маринцима“, а Зеленски је послао командосе из 3-ег пука да их присиле да се преместе на нове позиције.

И, међу њима је дошло до „размене ватре“. Испаљена је чак и једна диригована противтенковска ракета.

Ово је удар по Зеленском који је у Кијеву пред 300 новинара – на прес-конференцији која је трајала преко осам сати (ранији рекорд је држао председник Белорусије са 7 сати и 20 минута) – ипак одлучно саопштио:

„Желим да зауставим рат. То је мој главни циљ, то је моја мисија“.

Он је искључио могућност да „формула Штајнмајера“, која предвиђа давање Донбасу широке аутономије, односно фактичку федерализацију Украјине против које се буне наоружани и ненаоружани националисти, буде узрок грађанског рата.

Зеленски је посебно нагласио да украјински државни врх и власт нису „персонал за опслуживање америчке политике“.

Додао је да Украјина нема намеру да се меша у наредне америчке председничке изборе и предложио да се амерички државни тужилац укључи у истрагу поводом функционисања украјинске фирме „Бурисма“ којој је члан савета директора и син Џоа Бајдена (Хантер).

Зеленски је искључио могућност да његова земља ратује за Крим са Русијом.

Упозорио је противнике „формуле Штајнмајера“ да ће Украјина „остати сама наспрам Русије“ – ако је одбаци.

Иначе, шеф украјинске дипломатије, Вадим Пристајко, допустио је и могућност (паралелно са још две) да се Кијев одрекне Донбаса.

Извор:
ФАКТИ