ОВО СУ РЕЧИ НОБЕЛОВЦА ПЕТЕРА ХАНДКЕА: Због оно што урадили Србији осећам гађење према људској врсти!

petar handke

Аустријски писац Петер Хандке изјавио је да они који су бомбардовали СР Југославију 1999. године и убили хиљаде људи не припадају ни Европи ни планети Земљи, али да он због свега није љут, него осјећа врсту гађења према људској врсти.

Хандке који је због подршке Србији и осуде бомбардовања из 1999. године наишао на осуду на Западу, а није одустао од својих увјерења, истакао је да му је част што је у 90 одсто медија постао персона нон грата, али да ипак има много људи, који су наставили да читају његове књиге.

– Ипак, мислим да, у ствари, нисам персона нон грата. Има много људи, појединаца, чак и на Западу, постоје они који су наставили да читају моје књиге. Знам да читају, добијам и много писама од читалаца. Највећи подстрек су ми читаоци и вјерујем да ће наставити да читају, не само моје књиге, него уопште да читају – рекао је Хандке за РТС.

Хандке, који живи близу Версаја у Француској, истиче да се дана када је почело бомбардовање Србије, 24. марта 1999. године, сјећа као што памти убиство америчког предсједника Џона Кенедија из времена када је био студент у Аустрији.

– Сви су очекивали да почне бомбардовање, али кад се то заиста догодило, то је било као фикција, као да није стварно… Али постало је стварно! Сјећам се свега. Био сам на улици, дувао је вјетар и била је нека тишина свуда около… Можда чак и није стварно било тихо, али на један чудан начин – владала је нека страшна тишина – рекао је Хандке.

У посљедњој деценији прошлог вијека, док је још трајао рат на простору бивше Југославије, Хандке је написао есеј „Правда за Србију“.

До тада цијењен писац, добитник бројних награда, Хандке је наишао на осуду у неким круговима, а слично је било и прије двије деценије, када је подигао глас против бомбардовања једне суверене земље и убрзо, у знак подршке, већ у априлу 1999. дошао у Србију.

Заједно с канадским писцем Робертом Диксоном, будућим британским нобеловцем Харолдом Пинтером и бројним другим умјетницима из више земаља, Хандке је потписао апел који позива на одбрану некадашњег предсједника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.

Хандке је и 20 година од почетка бомбардовања провео у Београду, гдје је учествовао на међународној конференцији која је одржана у Дому Војске, у организацији Београдског форума за свет равноправних.

Извор:
ИСКРА