Тадићев „човек за специјалне задатке“ и блиски сарадник Ђиласа „подржао“ Србе са КиМ?

mladja i klapaСајт „Борба за веру“ објавио је 13.05.2013. врло значајну вест о томе да су митрополит Амфилохије и епископ Атанасије на митинг у Београд 10.05., који је организован као протест против Бриселског споразума, допутовали у друштву једне од најмистериознијих личности у Србији, у друштву Млађена Ђорђевића.

Вероватно ширем аудиторијуму ово име не значи много. „Борба за веру“ га овако
представља:

Оснивач НВО „Наша Србија“ и близак сарадник Драгана Ђиласа, који је, у своје време, био Тадићев саветник за Цркву и један од главних реализатора програма уклањања владике Артемија са Косова и Метохије. Он је, у зиму 2010, омогућио Атанасију да огромном брзином стигне у Грачаницу, пре надлежног архијереја, запечати све просторије и баци свог сабрата Артемија у кућни притвор… Млађа, (је) са својим ментором, Тадићем, све (м. Амфилохија, еп. Атанасија, патријарха Иринеја, еп. Иринеја Буловића, протосинђела Саву Јањића) сабрао да би рушили закониту власт у Епархији рашко – призренској). Ђорђевићева блискост са митрополитом Амфилохијем објашњава и објављивање неприхваћеног Меморандума СПЦ у новинама „Недељник“ којима доминира исти тај Ђорђевић, као и извесне симпатије које „Наше новине“ (држи их Ђилас) имају кад су новопатриотски ставови дотичних архијереја у питању.
Каријера Млађана Ђорђевића тесно је повезана са оном Драгана Ђиласа, његовог блиског пријатеља и, ако то још ишта значи, кума. Заједно су били међу вођама студентских протеста 1991-1992, заједно су оснивали хуманитарну организацију Наша Србија и Народну канцеларију, заједно су радили у Министарству за НИП, где је Ђилас био министар, а Ђорђевић његов саветник. (Сви председникови људи, Никола Томић, Данас)

ptp51

Млађан Ђорђевић у Призрену. Сан је постао јава, еп. Теодосије је заузео положај свог духовника, отеравши га уз помоћ политичара Ђорђевића. Скупу су присутствовали и еп. Атанасије и м. Амфилохије.

Да додамо да је Млађан Ђорђевић човек који је по извештају америчке амбасаде (Викиликс 10Belgrade248) два дана пре рушења епископа Артемија, 11.02.2010. обавестио ову амбасаду да ће епископ Артемије бити уклоњен. То се, заиста, тачно и десило баш како је Ђорђевић «предсказао». Иначе, НВО «Наша Србија» је заједнички пројекат Драгана Ђиласа и Млађана Ђорђевића. Као сарадници Бориса Тадића, заједно су путовали 2010. на Косово и Метохију баш уочи рушења епископа Артемија. О циљу посете, по извештају из америчке амбасаде Ђилас је Американцима обећао:

«…да неће посетити ниједну паралелну институцију, укључујући и школе. Ђилас је рекао да ће само посећивати цркве, у циљу подршке умереним члановима клира, укључујући викарног епископа Теодосија и оца Саву Јањића у Дечанима. ЕУ канцеларија нас (америчку амбасаду) је информисала да је 1. фебруара пренела захтев Приштини са препоруком да влада Косова са одобравањем сагледа захтев.» (Викиликс 10Belgrade162)
Млађан Ђорђевић је човек који се није много експонирао изјавама за медије. Насупрот томе, веома често је виђан на фотографијама у друштву епископа СПЦ. За разлику од осталих политичара из владе Србије, којима је била неопходна заморна процедура и подршка НАТО институција на Косову да би ишли у посете на окупираној територији, он је у току рушења епископа Артемија био свакодневно на територији КиМ. углавном у друштву епископа Теодосија, Атанасија и Амфилохија. Од стране Е-новина, којима се није допала његова делатност у Црној Гори, називан је «Тадићевим специјалним човеком за посебне задатке». Пореклом је из Метохије.

DSC01441

Братија манастира Светих Архангела код Призрена, који су напустили овај манастир после прогона еп. Артемија са Косова и Метохије у коме су учествовали м. Амфилохије, еп. Атанасије и Млађан Ђорђевић. Фотографија је снимљена 2010., нешто пре напуштања манастира. Овом братству је припадао и преподобномученик Харитон, који је пострадао 1999. од стране шиптарских терориста. Данас се Свети Архангели опет зидају уз подршку сепаратистичких институција. Манастир тренутно има једног монаха.

Додајмо, овом приликом и једну занимљиву анегдоту везану за боравак Ђорђевића у Метохији. Господин Ђорђевић је, у делегацији са епископом Атанасијем посећивао цркве у области Призрена. У једном тренутку је био упитан изненада, из чиста мира, од монаха Светих Архангела: «Зашто сте ово урадили?». Монах није објашњавао на шта конкретно мисли, нити је пре овог питања било разговора на било коју тему. Ипак, Ђорђевић је одмах разумео о чему се мисли и као из топа је одговорио:

«Нисмо ми, црква је!»

Наравно, и монах и Ђорђевић су мислили на прогон епископа Артемија, и разумели су се без много речи.
Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»