Топли До: Сукоб мештана и обезбеђења инвеститора МХЕ

pirotsko-selo-Topli-do

У Старопланинском селу Топли до, где се мештани месецима боре против инветортора МХЕ, у недељу ујутру дошло је до сукоба Топлодолаца са приватним обезбеђењем инвеститора.

Како кажу мештани, радници који су ангажовани на изградњи МХЕ уз помоћ приватног обезбеђења стигли су из правца Бабиног зуба на локацију где треба да изводе радове. Сеоске страже које даноноћно дежурају на уласку у Топли до, су их приметиле, алармилале горштаке и на тај начин је дошло до „блиског сусрета“ у коме је обезбеђење користило „бибер“ спреј.

Сукобљени су у обрачуну користили каменице које су летеле с једне на другу страну, па је у помоћ позвана је пиротска полиција која је зауставила ескалацију сукоба. Неколико мештана је лакше повређено, као и радници приватног обезбеђења.

Активисти еколошког одружења „Одрбранимо реке Старе планине“ (ОРСП) већ две године протестују против изградње МХЕ у овом делу Србије. На недавном пријему код председника Републике Александра Вучића им је обећано да ће Влади Републике Србије бити предложено да донесе одлуку по којој ће изградња оваквих објеката у заштићеним подручјима бити забрањена.

Градска скупштина у Пироту је такође донела одлуку да се из просторног плана бришу све локације за изградњу ових штетних објеката у заштићеним подручјима на простору града. У Топлом долу се, међутим, и даље протестује и организују даноноћне страже, јер инвеститор не одустаје од намере да подигне овакав објекат, баш као и у Ракити, на другом крају Пиротског округа, где је бесправно већ пололожио цеви у корито Ракитске реке, која је у ово доба године обичан поток.

У Полицији се поводом дешавања у Топлом долу, за сада не оглашавају.

Извор:
МАГАЦИН