Блокада пута ка Копаонику због изградње минихидроелектране


Мештани блокирају пут ка Копаонику

Мештани села Жиљци, којима су се придружили житељи већине поткопаоничких насеља, блокирали су пут од Брзећа ка Копаонику јер се противе изградњи минихидроелектране.

И поред свакодневних дежурстава, јутрос око пет часова извођачи радова успели су да довезу машину и ограде место где је планирана изградња минихидроцентрале.

То је други пут за месец дана да на овај начин становници поткопаоничких села изражавају незадовољство и спречавају инвестицију која ће им како кажу угрозити реку а тиме и егсзистенцију.

Половином септембра пут је у блокади био 30 часова и тада су до даљег одложени радови.

Мештанин Горан Чоловић каже за РТС да ће блокада пута Брус – Брзеће – Копаоник трајати док се не поништи дозвола коју је, као тврди, инвеститор добио нелегално.

„Дежурамо задња три месеца, ово је наша река. Инвеститору је дозвола за градњу издата противзаконито. Чекамо да се те дозволе пониште, што је председник општине Брус обећао“, додаје Чоловић.

„У току је поништвање дозоволе јер нису испуњени услови за њено дозивање. Нису решени имовинско-правни односи. Од реке живимо, поливамо наше воће и баште“, додаје Чоловић.

Поручује да ће болокада трајати док се проблем не реши.

Саобраћајна полиција у Брусу преусмерава возила на путни правац преко Криве Реке који је десетак километара дужи.

Извор: РТС