Минск: Учесници контакт групе из Украјине, две републике из Донбаса, Русије и ОЕБС-а потписали су споразум који садржи „формулу Штајнмајера“, a на основу кога ће бити направљен нови закон о специјалном статусу Донбаса

Учесници контакт групе за Украјину потписали су споразум који садржи „формулу Штајнмајера“.

Седница контакт групе за решавање ситуације на истоку Украјине одржана је у Минску. Текст споразума о специјалном статусу Донбаса потписали су учесници из Украјине, две републике из Донбаса, Русије и ОЕБС-а.

Украјински председник Владимир Зеленски је потврдио да је Кијев потписао „формулу Штајнмајера“ и да ће бити направљен нови закон о специјалном статусу Донбаса, који ће садржавати ову „формулу“.

По његовим речима, „формула“ подржава одржавање избора на територији коју Кијев не контролише по украјинском закону, након чега ће на снагу ступити закон о специјалном статусу Донбаса, ако посматрачи ОЕБС-а констатују да су одржани по стандардима ОЕБС-а.

Зеленски је саопштио и да су овим договором у Минску елиминисане све препреке за одржавање самита „нормандијске четворке“ у блиској будућности.

Украјински члан контакт групе Леонид Кучма, објавио документ који је потписао у Минску 

Повлачење трупа из села Петровско и Золото у Донбасу ће бити одржано 7. октобра, саопштио је спецоијални представник ОЕБС Мартин Сајдик.

На састанку није било разговора о размени заробљеника по формули „200 на 70“.

Подсетимо, „Штајнмајерова формула“, коју је формирао Франк-Валтер Штајнмајер, бивши немачки председник, бивши председавајући ОЕБС-а и бивши министар спољних послова Немачке, дефинише механизам за доношење закона о посебном поступку локалне самоуправе у одређеним областима Доњецке и Луганске области и привремено на дан избора и на сталној основи након објављивања извештаја ОЕБС-а о изборним резултатима.

Извор: Спутњик