Шведска намерава да из школских програма избаци сву историју старију од 18. века

Швеђани намеравају да из школских програма избаце сву историју старију од 18. века, а да се ученици концентришу на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодерни период с краја 20 века.

Нема више старог Рима, древне Грчке, нема више учења о великом шведском царству, најављује Шведски одбор за образовање, који предлаже да се предмет историја радикално промени. Више времена у образовању намеравају да придају питањима полова, климатским променама и миграцији.

У вишим разредима, које похађају ученици узраста од 13 до 15 година, више неће бити предавана историја која датира пре 1700. године.

Предложено је да се древна Грчка, стари Рим и ера када је Шведска била велика сила (1611-1718) и владала земљама око Балтичког мора избрише из историјских уџбеника за најмлађе. Ревидирани планови наставе резултат су недостатка времена за учење историје у школама, тврди Шведски одбор за образовање.

Ученици виших разреда морају се више концентрисати на 19. век, на Холокауст, Хладни рат и идеје које су обликовале Шведску током послератне ере, наводи Одбор. Ова намера, међутим, изазива отпор код професора историје.

„То је грозно, бизарно и апсурдно“, тврди историчар Дик Харисон.

Он истиче да је присиљен да реагује и указује на чињеницу да је „древна историја“ потребна.

„Све што нас окружује је наслеђе старих Грка“, напомиње Харисон и упозорава да ће, ако предлог постане стварност, Швеђанима широм света бити непријатно. Он је предлог за „скраћивање историје“ у Шведској назвао – болесним.

Извор: Срна