Србијо, нисмо Косовари!

KOSOVO LEPOSAVI? VU?I?Мада је, након посете северу Косова, Александар Вучић изјавио да је постигнут напредак у разговору са представницима српских општина, да ће уследити нови састанци и да очекује примену Бриселског споразума, на терену је све остало по старом – Срби су одлучно против примене Споразума.

– Нећемо интеграцију у независно Косово и не можемо да се одрекнемо Србије и прихватимо устав и законе Косова, јаз је ту дубок и непрмостив – каже Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток. Додаје да Влада Србије и међународна заједница треба да схвате да се један народ силом не може натерати да прихвати живот у независном Косову.

– Спремни смо да тражимо ново решење, али, само онда када они који одлучују схвате да нико нема право да једном народу силом немаће политичко решење – истиче Ристић.

Да су Срби против споразума могло се јасно видети и на седници у Косовској Митровици где, упркос тврдњама Вучића да је споразум брана од Велике Албаније и да је у овом тренутку најбоље решење за Србе на северу и комплетан српски народ, ни један од одборника није подржао бриселски папир.

Чак је и Бојан Јаковљевић, председник Покрајинског одбора СНС и посланик напредњака у Скупштини Србије изашао за говорницу и рекао да је он од почетка против примене споразума, и да је то јасно рекао на свим страначким скуповима, на Одбору за КиМ и на седници Скупштине Србије. За разлику од неких других одборника, који су звиждали Вучићу и вређали га, Јаковљевић је позвао учеснике седнице на цивилизован начин саслушају потпредседника Владе Србије а потом изнесу своје аргументе.

У критици, као што се и очекивало, предњачили су одборници из ДСС-а и нарочито радикали који су често прелазили црту пристојног понашања да би на погрешном месту и у погрешно време изравнавали своје рачуне са Вучићем и напредњацима.

– Није ми се свидело то што су неки погрдама „чашћавали“ Вучића, али ни Вучићев покушај да све своди на „станачке зађевице“, што се обрушио на Марка Јакшића и што није могао да одговори на многа питања. Он није у праву када тврди да су против споразума само минорне странке и недоговорни представници општина. Против бриселског акта је сваки нормалан Србин на северу Косова. Ко је луд да подржи споразум који нас откида од Србије и директно, без обзира што Вучић тврди да овде никада неће згазити албанска чизма, води у Велику Албанију – каже Драган Виријевићиз околине Лепосавића. Он примећује и да Вучић све време тврди како неће бити примене силе, а „између редова“ стално прети.

Вербални рат са Јакшићем

Током разговора са одборницима четири општине са севера Косова, Александар Вучић оптужио је посланика ДСС Марка Јакшића да стоји иза напада на њега.
– Видим да су неки научили од Албанаца много, скупили децу да вичу – убиј Вучића. Треба да се стидите, рекао је Вучић.
– Ово је фактички прављење албанске државе уз благослов Србије. Сви знамо да је цео овај споразум противуставан и зато мора да иде пред Уставни суд, рекао је Јакшић. Вучић га је упитао зашто покрајински избори нису спроведени кад су представници Србије, међу којима је био и Јакшић, били с Тачијем на преговорима у Бечу, а министар за КиМ био такође кадар ДСС Слободан Самарџић.
– Тада сте ведрили и облачили овде на КиМ. Све злочинце албанске пустио је Коштуница, а не Николић, рекао је Вучић и понудио Јакшићу да размене комплетну имовину.

Вучић „заборавио“ на југ

Срби јужно од Ибра и даље чекају састанак са потпредседником Александром Вучићем. Иако се шушкало да ће и они бити у недељу у Косовској Митровици, нико их није позвао.

С обзиром да су локалне српске телевизије преносиле састанак вицепремијера са одборницима четири општине са севера КиМ, Звонко Михајловић, председник општине Штрпце, каже да је на основу аргумената које је чуо – „уверенији него икада да је споразум лош“.

– Вучићева објашњења су танка и неутемељена. У праву смо што смо одбили споразум, јер је он лош за будућност Срба, каже он. Михајловић верује да је састанак у Митровици био „добро припремљен“.

– Незапамћено велики број људи је обезеђивао Вучића. То је јасна демонстрација силе, да се покаже ко координира службама безбедости и да се на тај начин прети. Ако је Вучић хтео да чује глас народа, зашто није ушао међу народ, него се окружио обезбеђењем, каже Михајловић.

Он додаје да га радује што су представници Срба са севера остали јединствени иако су неки из СПС и СНС покушали да направе расцеп.

Председник општине Обилић Горан Данчетовић каже да је једним делом разумео оно што је Вучић објашњавао на састанку у Митровици, али да има још пуно тога нејасног.

– Бриселски споразум је прилично „широк“, а извесно је да ће га Албанци над нама јужно од Ибра тумачити како хоће, и то нас јако плаши. То смо хтели да кажемо Вучићу, надам се да ће се удостојити да нас прими, јер смо се ми 14 година борили да не будемо представници Срба на Косову, него део српских институција и државе Србије. То је велика разлика, каже Дончетовић.

ВЕСТИ