Еколошка организација поднела иницијативу за поништавање грађевинске дозволе за изградњу мини хидроелектране на Старој планини; „Одбранимо реке Старе планине“: Тражимо од Вучића да се одустане од изградње мини хидроелектрана на територији читаве Србије

topli-do1

„Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ)“ саопштио је да је  Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднео иницијативу за поништавање грађевинска дозволе за изградњу мини-хидроелектране (МХЕ) „Топли До 1“ на Старој планини, која истиче 9. октобра ове године, а која је издата компанији “Горњак”. Мештани већ недељама организују даноноћне страже да би спречили инвеститора да уђе у село и наводе да ће страже трајати све док инвеститору не истекне грађевинска дозвола.

Како пише саопштењу „РЕРИ-ја“, Министарство грађевинарства је издало грађевинску дозволу 23. августа 2017. године инвеститору „Горњак“ д.о.о. из Београда за градњу МХЕ “Топли До”. Тај институт наводи да је дозвола издата на основу услова Завода за заштиту природе, у којима је изричито наведено да се могу користити само за потребе израде техничке документације за предметну МХЕ, при чему се инвеститор обавезује да за потребе изградње прибави нове услове, што према сазнањима РЕРИ-ја није учињено.

“Локација МХЕ „Топли Дол 1“ налази се у заштићеном подручју, парку природе ‘Стара Планина’. У реци на којој је инвеститор намеравао да гради МХЕ Завод за заштиту природе (извештај од 28.02.2019.) утврдио је присуство заштићених врста риба и строго заштићене врсте поточног рака, што је нова чињеница због које је неопходно поновити поступак разматрања захтева за издавање грађевинске дозволе”, наводи РЕРИ.

Како истичу, локацијским условима који су саставни део грађевинске дозволе утврђено је да „грађевинска дозвола престаје да важи ако се не отпочне са грађењем објекта, односно извођењем радова у року од две године од дана правоснажности решења (решење о грађевинској дозволи постало је правоснажно 09.10.2017). Инвеститор до дана подношења иницијативе није отпочео радове на предметној локацији”, закључује РЕРи у саопштењу.

Тај институт је навео да је Рекитска река, на којој је планирана изградња МХЕ, утврђена као природно плодиште и посебно станиште риба у коме су забрањене било какве активности и предузимање радњи којима се нарушавају еколошке одлике вода и угрожава рибљи фонд.
“У посебним стаништима риба Годишњим програмом управљања рибарским подручјем забрањено је вађење песка, шљунка, камења и пањева. Очекујемо да ће надлежно министарство без одлагања донети решење којим се постојећа грађевинска дозвола поништава, а читав поступак понавља, будући да би извођење радова на предметној локацији представљало директно кршење прописа у области заштите природе, планирања и изградње”, саопштио је РЕРИ.

Даноноћне страже мештана

На Рекитској реци у Топлом Долу инвеститор планира изградњу МХЕ за коју има грађевинску дозволу која, међутим, ускоро истиче. С друге стране, Миљан Стојановић, мештанин Топлог дола и активиста покрета Одбранимо реке Старе планине, за Инсајдер тврди да грађевинска дозвола није исправна, односно да је инвеститор добио дозволу а да није прикупио све потребне сагласности.

Због тих, како тврди, нерегуларности, а и зато што су се мештани старопланинских села изјаснили да не желе да се у њиховим местима граде мини хидроелектране, већ недељама се организују целодневне страже на мосту које се налази на уласку у село, како би спречили инвеститора да уђе у село са радницима и грађевинским машинама.

Један од власника фирме “Горњак” Драган Јосић изјавио је за Инсајдер да „не зна шта планира да ради“ поводом стража мештана, које назива ускраћивањем слободе кретања.

У ноћи између 2. и 3. септембра изгорела је кућа у којој је, према тврдњама Јосића, требало да бораве његови радници. Он оптужује мештане да су запалили кућу.

„Гледам како држава неће да ради свој посао, имамо ситуацију да су ми запалили кућу у где је требало да спавају радници. Тужилаштво је дело окарактерисао као оштећење туђе ствари и полиција не сме да скупља доказе осим ако не поднесем приватну тужбу, Консултоваћу се са адвокатом да ли ћу то да урадим“, наводи Јосић.

Иначе, Савез месних заједница Старе планине прогласио је ванредно стање на тој планини због, како је навео, непоштовања закона и Устава Србије. Мештани села Старе планине окупљени у овај савез су се још раније изјаснили да не желе да мале хидроелектране буду изграђене у парку природе.

Савез је позвао председника Србије Александра Вучића да, како се наводи, „коначно стане на пут криминалцима и да стане у одбрану закона, као и да испуни свој план о очувању српских села“.

Триван: Измене закона су готово завршене

Министар за заштиту животне средине Горан Триван већ годину дана најављује измене Закона о заштити природе којим се, између осталог, забрањује изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручјима. Он је за Инсајдер рекао да је потребно „још неко време“ за финесе у изменама Закона, али није желео да прецизира када би оне могле да буду усвојене.

„Измене закона су готово завршене, ја имам још неке примедбе на неки од измењених чланова. Морамо да прецизирамо тачно како све то треба да изгледа, јер када правите забране, онда то треба да се односи на тачну категорију. Врло смо одлучни да те измене урадимо како треба. Ништа није свето писмо па да се не може мењати. Само је питање тајминга када ће измене ући у процедуру. На путу је да буде врло брзо и верујте ми, ја лично мислим да ће бити веома брзо“, наводи Триван.

„Одбранимо реке Старе планине“: Тражимо од Вучића да се одустане од изградње мини хидроцентрала на територији читаве Србије

Активисти Групе „Одбранимо реке Старе планине“ затражиће од председника Србије Александра Вучића да се одустане од концепта мини хидроцентрала на територији читаве Србије, на састанку заказаном за суботу у Београду.

Један од активиста Александар Панић рекао је Бети да ће председника Србије подсетити шта су мини хидроцентрале и шта су у Србији проузроковале.

„Указаћемо на несагледиве штете по биодиверзитет, од уништавања последњих стратешких ресурса Србије па све до минорног утицаја на енергетски баланс Србије кроз обновљиве изворе енергије. Презентоваћемо доказе тих тврдњи и тражити да се у најкраћем року одустане од концепта МХЕ на територији читаве Србије, као и да се приступи санацији већ учињених штета уз санкције према свима који су их проузроковали“, рекао је Панић.

Он је додао да је у недељу, 29. септембра заказан још један протетсни скуп у селу Топли До на Старој планини.

„Скуп у Топлом Долу се организује снагом самих мештана и представника њихове месне заједнице уз помоћ активиста ангажованих на одбрани река Старе планине. Скуп ће бити финале једномесечне блокаде саобраћајнице, прилика да се понове сви ставови према МХЕ изградњи на Старој планини. Можда ће скуп бити прилика и да се објаве неке добре вести из државних институција или да се људи мобилишу на даље самоорганизовање уколико оне изостану“, рекао је Панић.

Извор:
НСПМ