Родно неутралне барбике спремно дочекале захтеве из Европе

igracke-2

Холандска министарка образовања, културе и науке Ингрид ван Енгелсховен тражи да се престане са производњом и продајом играчака за децу које потврђују друштвено наметнуте „родне улоге“.

Холандска министарка је упутила позив произвођачима дечијих играчака да критички сагледају своје производе, преноси телевизијска станица НОС.

Ова иницијатива холандске министарке уследила је у тренутку када је у Француској на снагу ступила нова политика по којој играчке за децу морају бити родно неутралне.

Тако ће из француских продавница играчака нестати посебна одељења за дечаке и девојчице, а уводи се и забрана одвојеног рекламирање играчака за девојчице или дечаке. Поред тога, од следеће године, продавци не смеју да питају купце за пол детета коме је играчка намењена.

Компанија „Мател“ брише родне разлике
Компанија „Мател“ представила је прву родно неутралну колекцију лутака на свету која по жељи детета може бити мушко, женско или обоје.
Колекција „Креативни свет“ садржи шест лутака с различитим типовима коже. Свака лутка долази са две различите фризуре и два комплета гардеробе.
За разлику од барби, најпознатије лутке компаније „Мател“, ове лутке немају наглашане женске црте лица или фигуре.

Најављени планови холандске министарке Ван Енгелсховен имају за циљ борбу против стереотипа и предрасуда јер, како је навела, и у Холандији су широм заступљене рекламе за играчке за децу које се заснивају на стереоипима о родним улогама, попут брижних девојчица и предузимљивих дечака спремних за авантуру.

Холандско Министарство образовања, културе и науке већ води разговоре са издавачима о престанку употребе стереотипа у школским књигама.

Извор:
РТС