Отворено писмо руском амбасадору у Београду Александру Боцан Харченку

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

  • Амбасадору Руске Федерације у Србији Александру Боцан-Харченку

Ваше екселенцијо,

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је аутономни политички покрет Срба из јужне српске покрајине. У периоду од 1999. године до 2012. године наши чланови и присталице били су предводници отпора на северу Косова и Метохије чији циљ је био очување српске државе на том простору као и институција државе Србије.Организовањем безбројних протеста, барикада усмерених против насилног успостављања власти и институција тзв. незсвисног Косова успели смо да остваримо наш циљ и да сачувамо српску државу на северу Косова и Метохије.

Ваша екселенцијо, испред Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ слободан сам да Вас замолим да наше представнике примите у амбасади Руске Федерације у Београду у времену када то Вама одговара. Волели бисмо да чујете наше виђење актуелне политичке стварности у јужној српској покрајини.

Наши чланови имају јако високо мишљење о Вама имајући у виду Ваше политичко држање у оквиру преговора између Београда и Приштине у времену од 2006. до 2008. године. Тада сте Ви били представник Руске Федерације а г-дин Френк Визнер са америчке стране у преговорима које је организовао г-дин Марти Ахтисари. Такође нам је познато да стекао амбасадор Руске Федерације у БиХ помогли Републици Српској у одбрани њене суверене позиције.

У сваком случају, мислимо да би било корисно за све да чујете и једно другачије виђење актуелних политичких прилика на Косову и Метохији од оног званичног.

Ми смо вољни да се сретнемо са Вама ако Ви то сматрате за сходно.

Косовска Митровица
07.08.2019. године

Председник Народног покрета Срба са
Косова и Метохије „Отаџбина“

             Славиша Ристић
Народни посланик у Скупштини Републике Србије


  • Амбасадору Руске Федерације у Београду Г-дину Александру Боцан-Харченку

 

Ваша екселенцијо,

Пре неких месец дана испред Народног покрета Срба са Косова и Метохије «Отаџбина» упутили смо Вам захтев за сусрет са Вама. До данас никакав одговор нисмо добили.

За нас је и негативан одговор разумљива позиција коју заступате.

Из нашег искуства са претходним амбасадором знамо да актуелни режим у Београду не гледа благонаклоно на сусрете званичних руских представника са опозицијом па стога господин Александар Конузин са опозицијом није ни контактирао. Лично смо сматрали да Ви не делите такво мишљење и зато смо Вам се обратили за пријем да бисмо Вас са наше тачке гледишта упознали са ситуацијом на Косову и Метохији. Ово нарочито стога јер предстоје ванредни парламентарни избори у овој сепаратистичкој творевини расписани за 06.10.2019. године.

Међутим, ако не желите да се сретнете са представницима српске опозиције са Косова и Метохије, јер је «Отаџбина» чланица Савеза за Србију, из било којих разлога ми то можемо да прихватимо. Једино на чему инсистирамо јесте да нам на ово наше друго писмо дате одговор.

Подсећамо још једном да Народни покрет Срба са Косова и Метохије «Отаџбина» искрено негује и заступа русофилске ставове без имало устезања и оклевања.

Косовска Митровица
03.09.2019. године

Председник Народног покрета Срба са
Косова и Метохије „Отаџбина“
             Славиша Ристић


  • Отворено писмо руском амбасадору у Београду Александру Боцан Харченку

Ваша екселенцијо,

Разлог да Вам се овако јавно обратимо јесте наш захтев за пријем у руску амбасаду поводом предстојећих сепаратистичких избора у јужној српској покрајини. На први наш захтев нисте нас удостојили ни одговора, а у другом сте навели да немате времена. Наш мотив за сусрет са Вама јесте то што је пре пар година ондашњи шеф руске канцеларије г-н Андреј Шогоров активно лобирао међу Србима да се одазову на изборе које расписује самопроглашена република Косово. Касније су представници „Српске листе“ као косовски парламентарци боравили у руској Думи због чега смо протестовали. Протествовали смо јер је супротно правној логици да Руска Федерација не признаје самопроглашену републику Косово а прима њихове парламентарце па макар они били Срби. Можда је то и горе, што су Срби.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа да је председник Покрета народни посланик у Скупштини Србије Славиша Ристић био посматрач на прошлим председничким изборма на Криму. Он је подобан да буде посматрач на Криму али није подобан за пријем у руску амабасаду у Београду.

У Вашем одговору навели сте да не можете да нас примите пошто је Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ опозиција власти а да ви искључујете било какво мешање у питања унутрашње политике земље-домаћина. Дај Боже да је тако, имајћи у виду да велики број руских државних функционера и званичника присуствује манифестацијама Српске напредне странке.

Пре неки дан смо чули из устију функционера и посланика Српске напредне станке Владимира Ђукановића на режимским медијима да је Српски покрет Двери такође затражио пријем у руској амбасади. Он каже, не може „Бошкић“, тако ословљава председника Српског покрета Двери господина Бошка Обрадовића, да буде примљен у амбасади Руске Федерације. Чудно је да о пријему у руску амбасаду одлучује Српска напредна странка. Чуди се нас и обавештеност Српске напредне странке о дописима у руску амбасаду. Не би било згорег да обавестите јавност Србије да је она отворена само за присталице режима Александра Вучића али не и за оне који су његови политички противници. На тај начин бисте уштедели труд и време грађанима Србије.

Овакав приступ имао је и претходни руски амбасадор у Београду Александар Чепурин због чега је награђан местом у Управном одбору НИС-а. Ранији амбасадори као што су њихове екселенције Конузин и Алексејев отворени су били за разговор са грађанима различитих политичких уверења.

Други разлог зашто смо желели да се сретнемо са Вама јесте и тај да нам разјасните шта је стварни став руске политике према јужној српској покрајини. Један део руских званичника, међу којима и Ви у Вашем задњем интервјуу, кажу да Русија подржава решње статуса КиМ у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН. Одмах потом изјављујете да ће Русија подржати све оно што се договоре Београд и Приштина. Како је став српског председника да се разграничи са Албанцима, то јест да се одрекне највећег дела Косова и Метохије што је супротно Резолуцији 1244 СБ УН, не можете у исто време да подржавате и целовитост Србије и цепање Србије.

Са друге стране, одвајање највећег дела Косова и Метохије значи одлазак тог дела Србије у НАТО пакт. То ипак није ни у руском ни у српском интересу.

Да ли су Ваше наде у искреност актуелног режима у Србији према Руској Федерацији заиста озбиљне? Мислимо да газите на трулу даску јер су овој власти дани одбројани. Власт у Србији је криминална, корумпирана и диктаторска. Не бисмо волели да Русија направи исту грешку као са Црном Гором. Подржала је одвјање Црне Горе и режим у њој а она је само једног јутра осванула у НАТО пакту. По начину владања режими у Србији и  Црној Гори су као сестре близнакиње.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ ће и у будућности делити русофилске ставове. Функција амбасадора је пролазна као што је и сама власт у Србији променљива. Али пријатељство и блискост руског и српског народа остаје за век и векова.

Како радили тако нам Бог помогао.

* у прилогу достављамо оба писма послата амабасади РФ у Београду.

Косовска Митровица
26.09.2019. године

  Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“