Београд: Око хиљаду грађана у Пионирском парку на протесту против изградње мини хидроелектрана – „нећемо стати док реке Србије не буду слободне“

protest

На протесту против изградње мини хидроелектрана (МХЕ) у Србији, на којем се данас у Београду окупило неколико стотина људи, организатори су поручили да изградња деривационих мини хидроелектрана „нема никакве везе са зеленом економијом“.

„Једино зелено су новчанице које добијају инвеститори за убијање наших река“, рекли су организатори скупа, другог по реду протеста против мини хидроелектрана.

Професор Ратко Ристић са Шумарског факултета обратио се на почетку скупа у Пионирском парку у Београду, испред Председништва Србије.

„Србија је најсиромашнија на Балкану што се тиче аутохтоних површинских вода. Ми не можемо према њима да се опходимо како ми хоћемо“, рекао је он.

„Систем је крајње трапаво и дилетантски ушао у производњу енергије у малим хидроелектранама. То мора да се промени“, рекао је Ристић и додао да не би била потребна изградња мини хидроцентрала ако би се смањио тренутни губитак електричне енергије у Електропривреди Србије.

Рекао је и да је планирано да се у Србији изгради 856 мини хидроцентала.

„Тиме би се спаковало у цеви 2.200 км у планинским водотоковима, који чине срце екосистема. Није истина да нема негативног утицаја на животну средину“, рекао је професор и додао да је изградња мини хидроелектрана „довела у питање и концепт правне државе“

Дешавања у селу Ракита где је у току изградња МХЕ „Звонце“, назвао је „националном срамотом“ и истакао да су тамо „прекршена најмање три закона“.

Протест организују Покрет Одбранимо реке Старе планине (ОРСП) и Савез месних заједница Старе планине.

‘Вадићемо цеви’

Десимир Стојанов из села Ракита на Старој планини окупљенима је описао како данас изгледа његово место.

„Мени је већ трећи пут да пред вама кажем истину која ме боли. Кад држава не ради, онда имамо проблем. Ми смо ту, државу нећемо мењати, а склањаћемо оне који не ваљају“, поручио је Стојанов.

„Ушли су нам у село, претворили га у рушевину, упркос ономе што пише у законима“, казао је он.

Према речима Стојанова, инвеститор у Ракити наставља са својим активностима уз помоћ „батинаша, корумпиране општинске управе и лоших закона“, иако, како је рекао, постоје одлуке да инвеститор „извади цеви из реке“.

„После пријема код председника Србије, вадићемо цеви“, рекао је на крају Стојанов.

Александар Панић из села Топли до у близини Пирота рекао је да ситуација на Старој планини није решена.

„Јуче смо у Пироту добили назнаку нечега. Бићемо опрезни. Оно што су нама градски оци у Пироту обећали, чекамо да испуне, до тада – остајемо на барикадама“, казао је он.

„Нећемо стати док све реке Србије не буду слободне“, поручио је Панић на крају обраћања.

„Док надлежне институције ћуте, уништавање река се наставља. У селима Србије проглашено је ванредно стање. Организоване су даноноћне страже, а у неколико места дошло је до физичког сукоба са инвеститором“, навели су организатори уочи скупа у Београду.

У позиву на протест истиче се и да су долазак најавили су мештани Старе планине, Бруса, Петровца на Млави, Краљева и многих других места у којима су реке угрожене. Данашњи протест подржале су и бројне јавне личности.

Грађани окупљени око Покрета Одбранимо реке Старе планине и Савеза месних заједница Старе планине јуче су протестовали у Пироту, у време заседања градске скупштине где се расправљало о локацијским дозволама за изградњу мини хидроелектрана.

Са тог протеста упутили су захтев да се МХЕ избришу из Просторних планова, не само у Пироту, већ у целој Србији.

Закључак о брисању свих локација мини хидроелектрана на Старој планини из новог Просторног плана Пирота и о мораторијуму на изградњу деривационих МХЕ јуче је усвојен на градској скупштини.

Мрцварење становништва

Савез месних заједница Старе планине је 7. септембра прогласио ванредно стање на тој планини због, како је наведено, непоштовања закона и Устава Србије услед изградње мини хидроцентрала.

„Клизишта, разорен пут и имања, угрожавање зграда и људи – све су то последице којима се мрцвари локално становништво. Исти сценарио се спрема и у Топлом Долу, на реци Јеловици, као и на још 50 локација у Парку природе Стара планина“, саопштио је Савез.

Подсетили су да је јавност је већ упозната са случајем у селу Ракита, када држава није, како је тај савез оценио, предузела кораке да спречи нелегалне радње, упркос правноснажној одлуци инспектора за заштиту животне средине.

„На барикадама смо 24 часа. Наши животи су већ угрожени и под непрекидним смо притиском“, наводи се у саопштењу и додаје да су грађани приморани да праве барикаде и организују страже да би „заштитили своја села“.

Савез је тада позвао председника Србије Александра Вучића да „коначно стане на пут криминалцима и да стане у одбрану закона, као и испуни свој план о очувању српских села“.

Противници изградње мини хидроелектрана тражили су да председник Србије „хитно реагује и спречи ескалацију сукоба са тежим последицама“.

Састанак са Вучићем заказан је за 28. септембар, наводе активисти.

Кажу да ће на том састанку захтевати да се донесе закон о стављању мораторијума на изградњу МХЕ и заустави, како истичу, уништавање река у Србији.

Протести против изградње мини хидроелектрана трају месецима на Старој планини, као и у другим местима у Србији у којима се мештани противе да им се „река стави у цев“. Први велики протест у Београду против изградње мини хидроцентрала одржан је у јануару ове године.

Извор:
НСПМ