Град Пирот брише из новог просторног плана све локације за МХЕ на територији Парка природе Стара планина

Град Пирот ће у новом просторном плану, чија израда почиње убрзо, обрисати све локације за МХЕ на територији Парка природе Стара планина, казао је данас на конференцији за медије Славиша Свиларов, директор Јавног предузећа за планирање и изградњу града Пирота.

Директор Свиларов је казао да је актуелни Просторни план Града Пирота донет 2011. године.

-Од тада је било више примедби и захтева за изменама и допунама. Закон о планирању и изградњи је више пута у том периоду мењан и све је то условило да ми као предузеће које се бави просторним планирањем предложимо Градској управо да не радимо измену постојећег плана, већ да радимо нови Просторни план Града Пирота. Тај наш став и захтев је прихваћен, ми смо у план за ову годину убацили израду новог Просторног плана а Скупштина Града Пирота је још на априлској седници донела одлуку о томе. Практично од понедељка смо кренули са израдом новог просторног плана. Мислим да смо и стручно и кадровски и технички оспособљени за овај обиман посао и мислим да неће бити проблема. На челу тима је лиценцирани просторни планет Славиша Тошић и не очекујем проблеме-казао је Свиларов.

 

Став Градске управе: Бришу се локације за МХЕ на територији Парка природе Стара планина

-Сведоци смо да је питање МХЕ веома актуелно питање. Став нас као обрађивача Плана и Градске управе као оснивача је да убудуће из Просторног плана избацимо све локације за МХЕ на територији Парка природе Стара планина. Очекујемо да такође и надлежне институције и министарства донесу одговарајуће одлуке с обзиром да за то већ постоје најаве-је директор Свиларов.

 

Славиша Свиларов(десно) и шеф тима за израду Просторног плана Славиша Тошић

Динамика

-До краја ове године израдићемо материјал за рани јавни увид, до половине наредне године завршићемо са израдом нацрта а да у дургој половини наредне године тражимо и добијемо сагласност Министарства грађевине и да се до краја следеће године План усвоји на Скупштини Града-казао је Свиларов.

Могуће брисање локација за МХЕ и ван Парка природе Стара планина

Након раног јавног увида и јавних расправа које ће бити организоване током израде новог Просторног плана, постоји могућност да дође до брисања и локација за МХЕ ван територије Парка природе Стара планина

Извор: Пиротске вести