Белорусија се одлучила за далекосежну економску интеграцију са Русијом

320816p

МИНСК ДЕМАНТОВАО ДА ЋЕ ТО ЗНАЧИТИ ФОРМИРАЊЕ РУСКО-БЕЛОРУСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ

* Наталија Ејсмонт, прес-секретар белоруског лидера Александра Лукашенка, прецизирала да ће уследити „економска интеграција“, па нагласила: „Остаће независност и Русије и Белорусије. То је оно што је свето. Црвене заставице су – суверенитет и независност обе земље“

* Наводно ће стартовати са почетком 2021-ве, а медији тврде да Москва и Минск планирају да успоставе јединствени порески систем, да унификују регистре својине, да безмало потпуно обједине своје банкарске секторе (уз задржавање централних банака обе земље) и да јединствено регулишу тржиште нафте, гаса и електроенергије

_________________________________________________________________

ЗВАНИЧНИ Минск је демантовао тврдње неких „добро обавештених“ московских медија да Белорусија ступа у конфедерацију са Русијом.

Наталија Ејсмонт, прес-секретар белоруског лидера Александра Лукашенка, прецизирала је да ће уследити „економска интеграција“, али да њена земља неће изгубити независност:

„Остаће независност и Русије и Белорусије. То је оно што је свето. Црвене заставице су – суверенитет и независност обе земље. Идемо на економску интеграцију, али никаквих заједничких органа неће бити“.

Претходно су медији објавили да Москва и Минск планирају да успоставе јединствени порески систем, да унификују регистре својине, да безмало потпуно обједине своје банкарске секторе (уз задржавање централних банака обе земље) и да јединствено регулишу тржиште нафте, гаса и електроенергије.

Такође: да направе заједнички кодекс од онога што обухвата грађанско право.

Све би ово наводно стартовало од јануара 2021-ве, док би се конфедерална државе Русије и Белорусије појавила годину дана касније.

Портпарол кремља, Дмитриј Песков, није ништа демантовао, али је прецизирао:

„Председници Путин и Лукашенко су недавно наложили својим владама да дораде заједнички план деловања. Колико знам, тај план је у доброј мери већ усаглашен. Председници су `возни ред` економске интеграције обећали до Нове године, али потпуно фиксираних договора о томе још нема“.

Путин и Лукашенко су о економској интеграцији својих земаља подробно разговарали лето у чувеном руском манастиру на Валааму којим руководи духовник руског лидера.

Лукашенко је у међувремену „продубљивање веза са Русијом назвао приоритетом спољне политике Белорусије.

Извор:
ФАКТИ