Декларација СДА је незванична објава рата Србима

miodrag-linta

Аутор: Миодраг Линта

Миодраг Линта оценио је да је Програмска декларација СДА ратнохушкачка и да представља „незваничну објаву рата Србима у Републици Српској“.

Линта, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, додаје и да српски народ никада неће прихватити оснивање унитарне БиХ.

„Бакиру Изетбеговићу је јасно да српски народ никада неће прихватити оснивање унитарне Босне и Херцеговине али очигллдно није спреман да прихвати чињеницу да само досљедно поштовање изворног Дејтонског споразума може бити један од темеља историјског договора српског и бошњачког народа“, навео је Линта.

Он је подсетио да СДА од свог оснивања води непријатељску политику према српском народу у Босни и Херцеговини засновану на Исламској декларацији Алије Изетбеговића.

Истиче и да после завшетка рата СДА никада није искрено прихватила Републику Српску као трајну и уставну категорију већ је покретала иницијативе чији је суштински циљ био њено укидање.

Линта додаје и да Странка демократске акције Бакира Изетбеговића већ више година најављује покретање захтева за оспоравање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ који одлуке доноси прегласавањем српских судија.

Додик: Декларација угрожава стабилност у региону

Фото: М. Цветковић

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Програмска декларација СДА, која предвиђа успостављање „републике БиХ“ и укидање ентитета, угрожава стабилност у цијелом региону.

Додик је поручио да никаква „република БиХ“ није могућа и да муслимани, ако хоће да је праве, то могу на учине на својих пет кантона којима управљају, те да не могу да рачунају ни на једна педаљ Републике Српске.

– Покушавам да окупим све политичке партије власти и опозиције да направимо заједнички приступ да се одбаци било каква могућност да се СДА прави било каква заједничка власт на нивоу БиХ – рекао је Додик за Телевизију Пинк.

Извор:
МАГАЦИН