Премијер Чешке одговорио Земану: Спреман сам за дебату о укидању признања Косова

1120814592

Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је спреман да дебатује с председником те државе Милошем Земаном и другим руководиоцима о евентуалном одустајању Чешке од признања Косова.

„Више бих волео дебате на ту тему када буде састанак о нашим спољнополитичким односима, односно, да се састану председник државе, председници оба дома парламента, премијер, шеф дипломатије и министар полиције. Ту се не подударају ставови. Сачекаћу ту дебату, а затим ћу заузети неки став о томе“, рекао је премијер новинарима.

Председник Чешке је, након што је долетео у Београд, где је боравио у званичној посети, 10. септембра рекао да не воли Косово, да га не сматра демократском државом и да, напротив, веома воли Србију.

„Допустите ми да кажем лично, али самим тим јаче мишљење, да држава на чијем се челу налазе ратни злочинци не припада заједници демократских држава“, рекао је Земан.

На питање да ли би Чешка могла да укине признање Косова (о чему је одлуку донела 2008. године), Земан је рекао да би волео да о томе разговара на наредном саветовању највишег чешког руководства, кроз месец дана.

Први потпредседник Владе Чешке и министар унутрашњих послова Јан Хамачек је подсетио да је чешка спољна политика у надлежности кабинета министара.

„Став господина председника о Косову је одавно познат. Било какви даљи кораци су, међутим, у надлежности Владе“, рекао је Хамачек.

Извор:
ИСКРА