Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Велики празник Успенија Пресвете Богородице свечано je прослављен у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка Светом Архијерејеском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Јован (Узелац), јеромонах Софроније (Ердељан), јерођакон Онуфрије (Ђурђев) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника. Велики број верника се причестио Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника Ивани (Насковски), искушеници овог манастира.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богомајке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Милка Драгићевић из Београда и Миломир и Бојана Симовић из Горњег Милановца. За наредну годину пријавили су се: Ранко и Јасмина Шкркић из Крагујевца.

Након Литургије присутном народу се пригодном беседом обратио Владика Николај. У својој беседи владика је говорио о лепоти душе Пресвете Богородице:

”Пресвета Богородица је велика у свим небеским врлинама, али велика је била и у страдању, велика је бол и мука њена била. И свети Симеон Богопримац када је пророковао, рекао је да ће мач пробости њену душу. Она је свим својим бићем, свим својим срцем и свом својом душом служила Богу. Била је тиха, мало је говорила, али је сведочила самим својим изгледом, самим својим биће, сведочила је да је истинска слушкиња Господња на земљи, зато је сада Царица на небу. Она осветљава нама пут ка Царству небеском, Она нас заступа својим молитвама, она је моћна Царица небеска, зато је славимо, зато јој се молимо, а Она испуњава наше молитве. Зато се увек радујемо када поменемо име Пресвете Владичице наше Богородице, јер осећамо да нас она заступа. Она нас покрива покровом својим, Она нас осењује благодаћу својом, благодаћу Духа Светога којим је преиспуњена. Зато да јој се молимо и тражимо помоћ у овом животу пуном искушења, да она молитвама својим све нас заступа пред Богом и престолом Божијим.”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом сестринство и верници ове благодатне катакомбе извели су пригодни програм.

Инфо служба