Годишњица „Медачког џепа“: Хрватска акција у којој није било рањених

Hrvatska_vojska_odlučnim_korakom_stupa

Данас се навршава 26 година од првог великог етничког чишћења у Хрватској када је у акцији хрватске војске на подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ, у том тренутку под заштитом УНПРОФОР, убијено 88 Срба, а све куће спаљене и миниране до темеља.

Акција је почела у раним јутарњим сатима 9. септембра 1993, а директор Веритаса Саво Штрбац истиче да су у том походу хрватски војници пљачкали, палили, рушили куће, тровали бунаре, убијали и масакрирали цивиле, војнике и милиционере.

– У овој акцији рањеника уопште није било. Оно што нису успели у наступању, побили су и уништили у повлачењу, које је, уз посредовање УНПРОФОР-а, потрајало до 17. септембра исте године – наглашава Штрбац.

Међу убијенима било је 36 цивила, а међу жртвама је 17 жена и 26 људи старијих од 60 година.

Штрбац истиче да се акција одвијала пред очима УНПРОФОР-а чији припадници су покушали да одбране незаштићене Србе што им је успело тек после тродневних борби са хрватском војском и полицијом.

Из тог периода је и сада већ легендарна изјава тадашњег команданта УНПРОФОР, генерала Жана Кота.

Он је 19. септембра, након што је обишао села Медачког џепа изјавио: „Нисам нашао знакове живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно“!

За злочине почињене у овој акцији Тужилаштво Хашког трибунала оптужило је тројицу хрватских генерала: Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, али је тај случај 2005. враћен домаћем правосуђу.

Хрватска оптужница их је теретила за убиство 28 цивила и пет војника, те за уништавање 300 различитих објеката, комплетно убијање стоке и тровање бунара.

– Жупанијски суд у Загребу, у мају 2008, оптуженог Адемија, вршиоца дужности комаданта Зборног подручја Госпић, ослобађа свих оптужби, а оптуженог Норца, комаданта операције „Џеп ’93“, проглашава кривим за неспречавање, а тиме и за подржавање и охрабривање убистава четири цивила и пљачкање имовине те убијање и мучење по једног ратног заробљеника, и осуђује га на јединствену казну затвора од седам година, коју му је Врховни суд смањио на шест година – подсећа Саво Штрбац.

Почев од 2012, хрватско правосуђе је оптужило још тројицу припадника ХВ-а: Јосипа Крмпотића, командира извиђачке чете 9. гардијске бригаде ХВ-а, Велибора Шолају и Јосипа Мршића, припаднике исте јединице. Шолаја је правоснажно осуђен на пет година затвора, Крмпотић и Јосип неправоснажно на по три године затвора.

Саво Штрбац истиче да је у априлу 1991. године у Дивоселу живело 344, у Почитељу 307, а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности.

– У септембру 2019, у Дивоселу не живи нико, у Почитељу две старице, а у Читлуку четири породице са укупно десет чланова – истиче Штрбац.

Извор:
ВЕСТИ ОНЛАЈН