Додик: Стари Брод двоструко мјесто страдања, јер га је крио комунистички режим

dodik-

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Старом Броду да је ово мјесто, гдје су усташе убиле више од 6.000 Срба, дупло мјесто страдања, јер га је крио комунистички режим.

Додик је рекао да је Тито у то вријеме био у Фочи и да није хтио да помогне српском збјегу да страда од усташа.

Он је истакао да се у Старом Броду догодио стравичан пир, стравичан по томе што је било забрањено да се о њему говори.

– Убијање Срба била је званична политика НДХ. Срби који су дошли овдје, очигледно им је било намијењено да буду побијени – рекао је Додик у Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Он је додао да није Републике Српске данас не би било ни овога у Старом Броду, те истакао како је оправдана била борба за Српску.

Додик је додао да у Стари Брод долазити кад год буде могао, те истакао како то мора бити мјесто гдје ће долазити школске екскурзије да би научили шта се овдје догодило.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Као знак сјећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

Извор:
ИСКРА