Албино свет

1-12

Сигурно сте до сада чули за албинизам, и на спомињање те речи замишљате белу кожу и белу косу. А да ли знате шта изазива албинизам? Да ли је то болест? Да ли постоје албино животиње и како се оне сналазе у природи? Истражили смо за вас ☺

Шта је Албинизам?

Албинизам је обољење које се наслеђује, а особа која је оболела има смањену или потпуно одсутну синтезу меланина.
Меланин настаје од аминокиселине тирозин уз помоћ ензима тирозиназе, синтетише се у пигментним ћелијама коже – меланоцитима и кожи даје боју.
Познато је 7 типова албинизма који се разликују на нивоу молекуларне грешке у организму која ће онемогућити синтезу меланина.
Појављује се код 1 од 20.000 особа, док лек за албинизам не постоји.
„Албино“ или „Албинос“ је назив за особу која болује од албинизма. Разликујемо особе са делимичним и потпуним обољењем.

Проблеми код људи

Oсетљива кожа
Осим што кожи даје боју, меланин има улогу и у заштити од штетног УВ зрачења, а како албиноси имају мало или немају уопште присутан меланин да их штити, повећава се вероватноћа ка кожним оштећењима попут опекотина и обољењима међу којима је најопаснији карцином коже. Једини штит албиносима су креме за сунчање, шешири, сунцобрани и сл.

Неразвијене очи
Меланин је битан фактор и за правилан развој ока. Његов недостатак неће изазвати потпуно слепило али ће свакако смањити функцију чула вида, а код тежих облика може да доведе до хендикепа. Код албиноса се примећује осетљивост на светлост – фотофобија, далековидост, кратковидост и невољни покрети очних јабучица.

Дискриминација
У Африци постоји веровање да су албиноси карактеристично бели зато што су уклети, или да су плод инцеста, и због тога неке породице одбацују децу са овом болешћу. У Танзанији се сматра да делови тела албиноса доносе срећу, стога су честа убиства и продаја екстремитета па чак и унутрашњих органа.


Извор: www.independent.co.uk

Албино животиње
И код животиња постоји албинизам који може да буде потпун и делимичан.

Недостатак меланина некима даје елегантну ноту, као на пример код паунова, или помаже истицању пакосног изгледа код змија.

А неки су просто неодољиви 🙂


Извор: www.pinterest.com

Проблеми албино животиња

Обољења и хендикеп као код људи
И албино животиње имају већу шансу да оболе од рака коже. Оне се не мажу кремама и не постављају сунцобране већ саме контролишу излагање сунцу.


Извор: www.pinterest.com

Код албино животиња се среће непотпуна развијеност ока, па тако многе албино животиње немају перцепцију о удаљености објекта. Неке одликује интересантна појава црвених очију, која заправо потиче од хемоглобина, протеина из крви која циркулише кроз капиларе очне јабучице.

Дискриминација
Код животиња, у овом случају, дискриминација није толико немилосрдна као код људи. Примећено је да животиње избегавају парење са албино јединкама.

Уочљивост
Беле животиње су, за разлику од својих сродника са меланином, уочљивије предаторима и због тога су чешће на њиховој трпези.


Извор: www.pinteret.com

Албино предатори имају потешкоће при лову јер их плен лако уочи и побегне, па често умиру од глади.


Извор: www.pinterest.com

Популарни у албино свету

Пахуљица
Једина за сад документована албино горила. Рођена је у дивљини, а тренутно се налази у Барселони у зоолошком врту.


Извор: www.allthatsinteresting.com

Бети
Валаби, животиње које личе на кенгуре, настањују и иста подручја Аустралије и Нове Гвинеје. На слици је албино валаби удаљен од свог родног краја. Налази се у зоолошком врту у Охају.

И у зоолошком врту у Београду станује албино валаби.


Извор: http://www.beozoovrt.rs/revoke_portfolio/beli-benetov-valabi-31/

Ониа-Бири
Иако је сада познато да албино коале постоје и у дивљини, ова се истиче јер је прва позната науци као таква. Рођена је 1977, у зоолошком врту у Сан Дијегу. Ониа-Бири преведено са Абориџинског значи „дечак дух“.

Пинки делфин
Овај делфин примећен је 2007 године у Лузијани у језеру Калкашу. Пинки делфин има и своју фејсбук страницу.


Извор: www.mnn.com

Албино слонче
У Националном парку „Кругер“ у Африци запажен је овај бели малиша, међутим још није са сигурношћу утврђено да ли је по среди албинизам.


Извор: www.powerfulmind.co

Како видимо кроз овај пример, и кроз свакодневна светска дешавања, многи проблеми људске популације, па тако и дискриминација, потичу од тога што не прихватамо да нас историја научи поштовању различитог. Када бисмо кроз књиге, приче и филмове зашли у прошлост, ратове, логоре, туђе домове и развили емпатију према другим живим бићима схватили бисмо да треба да ставимо тачку на сваки вид дискриминације који постоји, јер су из тог разлога људи највише патили.

Допустимо и екологији да нас научи нечему. Прихватимо себе и друге, и не дозволимо да нас било какво одступање од калупа спречи да раширимо своја пера. Искористимо оно за шта би се рекло да нам је слабост да истакнемо своје умеће. Пронађимо умереност, имајмо контролу над свим што може да нам нашкоди. Негујмо наше окружење, а природа ће нам већ показати пут да превазиђемо сваки проблем.