РТ: УН оптужиле САД, Велику Британију и Француску за саучесништво у ратним злочинима у Јемену

122065_vest_rfd

Савет за људска права УН-а оптужио је САД, Велику Британију и Француску за саучесништво у ратним злочинима у Јемену заједно са коалицијом под вођством Саудијске Арабије, упозоравајући да је злоупотреба таквих злочина за продају оружја или друге помоћи такође противзаконита.

„Државе које свесно помажу или помажу странама у сукобу у Јемену у чињењу злочина биће одговорне за саучесништво у кршењу међународног хуманитарног права“, навела је група угледних међународних и регионалних стручњака УНХЦР-а за Јемен у обимном извештају објављеном у уторак.

„Уз бројне јавне извештаје у којима се често наводе озбиљна кршења међународног хуманитарног права, ниједна држава не може тврдити да није свесна да су таква кривична дела почињена у Јемену.“
Извештај на 274 странице набраја могуће ратне злочине које су починиле обе стране у сукобу, укључујући ваздушне нападе и гранатирања, нагазне мине, „тактику опсаде“, нападе на болнице и другу виталну инфраструктуру, произвољна хапшења и погубљења, мучења и присилно регрутовање деце за борбу. Аутори тврде да су имена високих војних и политичких званичника из Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Јемена и покрета Хути проследили Високом комесару УН-а за људска права на даљу истрагу и могуће кривично гоњење.

Велика Британија и Француска су под посебном контролом као потписници Уговора о трговини оружјем, који забрањује продају оружја ако нека земља верује да ће оружје бити коришћено за вршење „масовних злочина“. Међутим, чак се и нечланице Уговора могу суочити са „кривичном одговорношћу за помагање и подржавање ратних злочина“ пошто након пет година сукоба „више не може бити оправдања за неуспех у предузимању значајних корака за решавање“ хуманитарне кризе и кршења међународног права која се догађају у Јемену.
Апелациони суд у Великој Британији пресудио је у јуну да влада „није покушала“ да утврди да ли Саудијска Арабија користи њено оружје за кршење међународног права, док је државни секретар Лајам Фокс рекао да ће суспендовати дозволе за извоз саудијској коалицији. Министарство за међународну трговину саопштило је да ће уложити жалбу на пресуду. На ретко двострано подржану одлуку за заустављање продаје оружја Саудијској Арабији од стране САД-а, председник Доналд Трамп је у јулу ставио вето, где се пожалио да ће се тиме „ослабити глобална конкурентност Америке“ и наштетити односима са савезницима, а француска влада је у потпуности сакрила продају оружја од свог народа, а затим запретила новинарима који су разоткрили продају, хапшењем због објављивања поверљивих информација.

Извештај УНХРЦ-а пружио је и нове податке шокантних размера хуманитарне кризе, откривајући да је скоро четвртина јеменског становништва била неухрањена почетком 2019. године, а према подацима Канцеларије за координацију хуманитарних послова, у 230 од 333 округа постоји ризик од глади, те да је за 24,1 милион људи потребна помоћ само да би преживели.

Извор:
ВОСТОК