Милуновић: Жртве у Гаравицама код Бихаћа биће поменуте

106235

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да ће почаст српским жртвама усташког покоља у Гаравицама код Бихаћа свакако бити одата, па макар и на неком другом мјесту уколико МУП Унско-санског кантона не буде дао дозволу за одржавање комеморације.

– Сматрам да је ово слободна земља. Као што из Федерације БиХ имају потребу да обиљежавају своје догађаје на простору Републике Српске и то им се обезбјеђује, сматрам да би адекватно томе, требало и ми да имамо прилику да обиљежавамо наше значајне датуме – рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да су Гаравице једно од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату.

– Према енглеским обавјештајним подацима, на овом подручју је мучки уморено између 14.000 и 14.500 људи – навео је Милуновић.

Он је додао да се комеморација српским жртвама у Гаравицама већ двије године одржава у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Милуновић је подсјетио да је ресорно министарство упутило МУП-у Унско-санског кантона захтјев за обезбјеђивање јавног скупа планираног за 14. септембар и да је крајем августа стигао одговор да нису у могућности да то учине, али да нису навели разлоге.

– Сагласили смо се да датум помјеримо за 25. септембар и да упутимо нови захтјев – рекао је Милуновић.

У Гаравицама су 1941. године усташе извршиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ недавно је саопштио да је МУП Унско-санског кантона, одлуком да забрани одржавање комеморације за 12.000 Срба убијених на Гаравицама код Бихаћа, направио преседан који може довести у питање све комеморације у БиХ.

Извор:
РТРС