Уредништво:Бивши јерусалимски патријарх, нови исповедник, Иринеј пребачен у Атину ради лечења (фото)

 Екуменизам – то је мозаик сложен од јереси и раскола. Екуменизам је – јерес.

Бивши јерусалимски патријарх-исповедник Иринеј

           Безаконо свргнути са трона патријарх јерусалимски Иринеј, кога је Синод Јерусалимске Патријаршије рехабилитовао у јулу месецу ове године, пребачен је на лечење у Центар за геронтологију Светог Порфирија у Атини.

С положаја патријарха јерусалимског  уклоњен је 2005. године услед лажнихоптужби за сумњиву продају непокретне црквене имовине изралским властима.

Патријарх Иринеј је заточен у својој келији у здању Јерусалимске Патријаршије од 16. фебруара 2008. године, где се налазио под надзором чувара Арапа, који по налогу његовог наследника – патријарха Теофила Трећег – нису дозвољавали Иринеју да се виђа са посетиоцима.

Патријарх Иринеј у време утамничења 

Истовремено, у Јерусалимској Патријаршији су тврдили да се, од  2005. године, низвргнути и рашчињени Патријарх Јерусалимски налази у добровољном затворништву, а да одговорност за његове контакте са спољним светом сноси израелска полиција.

Патријарх Иринеј Први је 2011. године, у интервјуу за новинску агенцију АП потврдиода се налази у кућном притвору у Јерусалиму и да његов наследник патријарх Теофил III не дозвољава чак ни посете њему, па му присталице дотурају храну преко крова у црној најлон кеси помоћу конопца. Интервју за АП је тада дао тако што му је у кесу за храну дотурен и бежични микрофон.

 Актуелни јерусалимски патријарх Теофил, који је на трон дошао безаконим свргавање патријарха Иринеја, одбио је тадада за АП коментарише Иринејеве наводе, док су двојица званичника блиска јерусалимској патријаршији, од којих је један истакнути епископ и који је говорио под условом анонимности из страха од последица, потврдили АП-у да је Теофил заиста затворио Иринеја због њиховог спора јер се плаши да би Иринеј могао покушати да поврати своју стару позицију.

Новинарима АП који су тада покушавали да дођу до Иринеја Првог стражари нису дозволили улаз у кућу.

„Не допуштају никоме да ме посети нити могу напоље. Боје се народа јер ме људи воле, а и ја њих“, рекао је тада за АП, гледајући преко ивице крова.

Према тадашњој изјави патријарха Иринеја, његов наследник Теофил Трећи не дозвољава ни адвокатима ни лекарима ни посетиоцима да уђу у његов дом у којем живи већ 40 година, а који се налази унутар великог комплекса у власништву Цркве. Он каже да је затворен већ три године због одбијања да попусти Патријаршији.

Патријарх Иринеј је такође говорио да није знао за наведену трансакцију и да није учинио ништа лоше. Рекао је и да према закључку извештаја сачињеног 2005. по налогу палестинских власти он није учествовао ни у каквој продаји. Када је Патријарх Иринеј смењен, његове присталице су тврдили да су Патријархови политички супарници измислили оптужбе о продаји земље, што се све касније показало као тачно.

После седам година утамничења, Патријарх Јерусалимски Иринеј први пут је напустио своју келију и изашао из затвора у Јерусалимској Патријаршији 2015. године, да би му се указала медицинска помоћ. Он је, због операције, пребачен у једну од универзитетских клиника у Јерусалиму. 3. новембра 2015. године, када је успешно оперисан – одстрањена му је кила.

Патријарх Иринеј у болници 2015. године 

У јануару 2015. године агенција „Ромфеа“ је јавила да располаже информацијама о томе да Синод Грчке Православне Цркве намерава да формира посебну комисију у циљу ослобађања бившег Јерусалимског Патријарха Иринеја, чији боравак у затвору, судећи по свему, у Атини никако не сматрају добровољним. Предлог за оснивање поменуте комисије од три архијереја дао је митрополит калавритски Амвросије.

И, коначно, у јулу месецу 2019. године, Свештени Синод Јерусалимске Патријаршије повратио је титулу и архијерејско достојанство болесном некдашњем патријарху Иринеју и доделио му титулу „бивши патријарх“.

Бивши патријарх Иринеј разболео се и провео је једно време у болници услед плућног едема и срчане аритмије.

Услед болести он је 9. јула 2019. године пренет у манастир Светог Герасима Јорданског у Јерихону, а  сада је пребачен у Центар за геронтологију Светог Порфирија у Атини.

Патријарх Иринеј на аеродрому у време пута за Грчку 

 

 

За православне ревнитеље благочешћа, Патријарх Јерусалимски Иринеј постао је живо знамење супротстављања екуменизму и апостасији. Он је трпећи многобројне невоље, позивао православне да чувају свето Православље од нечистоте Новог светског поретка. Посебно је значајно то што се Патријарх антиекумениста свакога дана лично моли за све православне.

Аксиос, Патријарху Иринеју – јерихонској труби Православља и звезди путеводитељки у мраку одступништва!

Нека би му Господ био у помоћи и дао му здравље телесно и духовно, и да његовим светим молитвама останемо у Истини и претрпимо све до краја, –  попут њега самог,  – како бисмо са Светим Апостолом Павлом могли узвикнути: Добар рат ратовахтрку сврших, веру одржах“ (2.Тим. 4, 7). Јер по, речима Христовим, „Ко претрпи до краја, тај ће се спасти“ (Мт. 10:22).

 Извор: Борба за веру