Срби огорчени због забране обиљежавања покоља у Гаравицама

garavice

Све док се питање великог прилива миграната не ријеш, на подручју Унско-санског кантона све манифестације јавног карактера биће отказане, а међу њима и одржавања комеморативног скупа у Гаравицама код Бихаћа, најављеног за 14. септембар, изјавио је за Радио-телевизију Републике Српске, министар МУП-а Унско-санског кантона, Нермин Кљајић.

Срби након овакне одлуке оштро реагују сматрајући да је за одржавање 78. годишњице усташког злочина у Гаравицама код Бихаћа, почињеном над више од 12.000 Срба у Другом свјетском рату, требало да буде више разумијевања и да је за овај догађај требало да буду обезбијеђени одговарајући услови.

Срби убијени на једном од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату заслужили су достојанствени помен, а не његову забрану, поручио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, Ђорђе Радановић.

Он је, коментаришући одбијање МУП-а Унско-санског кантона, да одобри захтјев за одржавања комеморативног скупа на овом стратишту, истакао да ова одлука вријеђа жртве и њихове потомке, додајући да је непромишљена и да може имати далекосежне посљедице.

– Сматрамо да је крајње некоректна и промашена одлука МУП-а Унско-санског кантона, јер се они играју са комеморацијом убијеним људим, а када се играте тиме, онда се играте и са комеморацијом свих убијених људи, не само Срба. Онда се играте и са комеморацијама Бошњацима у Републици Српској или на неким другим мјестима, тако да је кантонални МУП тотално погријешио и донио одлуку о којој очигледно нису добро размислили и нису видјели далекосежност такве одлуке – наводи Радановић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Којић изјавио је да је забрана недопустива и да ће се сигурно пронаћи начин за помен страдалима у Гаравицама и у другим мјестима.

– Забрана обиљежавања 78. годишњице од страдања у Гаравицама представља понављање злочина. Недопустиво је то што је МУП Унско-санског кантона забранио одржавања комеморативног скупа у Гаравицама код Бихаћа, трећем по величини стратишту српског народа у Другом свјетском рату, јер се тиме желе минимизирати злочини почињени над Србима – истиче Којић.

Према безбједносној процјени Управе полиције Унско-санског кантона, због великог прилива миграната, а ради очувања безбједности на овом подручју, забрањена су сва јавна окупљања, између осталог и комеморативни скуп у Гаравицама.

– Све док питање миграција не покушамо ријешити са институцијама БиХ, све манифестације јавног карактера ће на подручју нашег кантона бити отказане. Страхујемо од инцидената да не би дошло до сукоба имеђу наших грађана и миграната и из тог разлога наше полицијске снаге су на терену и морамо учинити све да питање безбједности у нашем кантону очувамо – навео је Кљајић.

Безбједност грађана је на првом мјесту, али су власти Унско-санског кантона требало да имају више поштовања према жртвама и разумијевања за комеморативни скуп у Гаравицама, истичу у приједорској Организацији породица заробљених, погинулих и несталих.

– Могу да их разумијем због ове мигрантске кризе и цјелокупне ситуације с тим, али могли су ипак наћи начин да се комеморација одржи. Ипак је то помен за страдале Србе на тим подручјима. У питању је велики број страдалих Срба и сматрам да су ипак могли обезбиједити услове за одржавање помена – каже Здравка Карлица, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Града Приједора.

На подручју Унско-санског кантона борави око 7.000 миграната, од којих око 3.500 нема прихватни смјештај.

Извор:
РТРС