Пољска: Варшава обележава 80. годишњицу почетка Другог светског рата

var1

У Варшави је започела 80. годишњица почетка Другог свјетског рата, а програм је званично отворио пољски председник Анџеј Дуда, јавља агенција Анадолија.

Обележавајући немачку инвазију на Пољску, која је започела Други светски рат, данас се у Варшави одржава скуп, на коме су учествовали и немачки председник Франк Валтер Штанмајер и Ангела Меркел.

Састанку такође присуствују амерички потпредседник Мајк Пенс, потпредседник Турске Фуат Октаи и лидери из бројних земаља.

Обележавање годишњице у Варшави је у свету изазвало први пут и контроверзе зато што су за разлику од прослава пре 10 година овог пута пољске власти конзервативне странке Право и Правда настојале да избегну по сваку цену да једна од главних званица буде председник Русије Владимир Путин и уместо свечаности са некадашњим ратним савезницима, власти су одабрале да је обележе са садашњим из НАТО, Европске уније и Источног партнерства.

Са Западног Балкана без обзира на велике цивилне жртве и јак антифашистички покрет њихових земаља позивницу тако нису добили председници Србије, Босне и Херцеговине и Северне Македоније и њих нема међу 250 гостију из 40 државних делегација.

Церемонија је започела интонирањем пољске државне химне и подизањем застава на тргу Пилсудски у Варшави, што је симбол нацистичког уништења током Другог светског рата, који је почео данас 1939. године.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки подсетио је на губитке које је Пољска претрпела током Другог светског рата и рекао да је неопходно обновити захтев за накнаду ратне штете од Немачке.

Како је кројен списак званица?

Према речима организатора, канцеларије председника Пољске Анжеја Дуде, нису позване све земље победнице, већ државе Европске уније, НАТО-а и Источног партнерства (Азербејџан, Јерменија, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украјина).

Са овог списка нема представника Белорусије, с обзиром да је председник те земље Александар Лукашенко одбио да присуствује из солидарности са Русијом. У Пољску није дошао ни председник Јермерније, јер је како је наведено, имао планиране друге обавезе.

Позив да присуствује одбио је и председник Европског савете Доналд Туск, због како је рекао, „због дневнополитичких позивница“. Туск, иначе бивши премијер Пољске и акуелног режима Јарослава Качињског, рекао је да не иде на свечаност јер „немам ни најмању сумњу да организатори тако поступају тако да ставе до знања да не желе да ме виде тамо“.

Туск је иначе добио позивницу у последњм тренутку, што је у канцеларији пољског председника објашњено речима да ЕУ није држава и да Туск може на свечаност само заједно са осталим бившим председницима и премијерима Пољске.

У Пољску није дошао ни Доналд Трамп, али из других разлога. Његов долазак очекивао са великом пажњом, али је отказан долазак због урагана „Доријан“ чији се удар на америчко тло очекује ускоро. Ипак, Трамп је послао своју десну руку Мајка Пенса, тако да ће америчка делегација имати своје представнике.

Што се Балкана тиче, позив је добила Хрватска, иако је у током Другог светског рата основана злогласна НДХ, али позив нису добиле Босна и Херцеговина, као ни Северена Македонија.

Извор:
НСПМ