„Чајна дејли“: Војска ће реаговати ако се погорша ситуација у Хонгконгу

hongkong

ХОНГКОНГ – Лист Чајна дејли пише данас да сврха стационирања кинеских војника у Хонгконгу није симболичка и да они неће имати разлога да не реагују уколико се ситуација у граду погорша.

Кина је у четвртак завршила, како је навела, рутинску ротацију ваздушних, копнених и морских снага у Хонгконгу, бившој британској колонији, у којој се од јуна одржавају антивладине демонстрације, подсећа Ројтерс.

Одред војника Народноослободилачке армије стациониран је у Хонгконгу од 1997. године, а тој бившој британској колонији „над главом виси” могућност њихове расподеле како би се угушили протести, иако је градска влада више пута саопштила да може да се носи са ситуацијом, преноси Танјуг.

Према процени аналитичара, гарнизон броји између 8.000 и 10.000 војника, који се налазе у базама на југу Кине и у низу касарна у Хонгконгу, која има статус специјалне административне области (САО).

„Иако влада САО до сада није осећала потребу да позове гарнизон, то не значи да то неће урадити уколико то захтева”, упозорава Чајна дејли, који се објављује на енглеском језику, у уводнику.

У наставку текста истиче се да оружане снаге неће имати разлога да не реагују, ако се ситуација додатно погоша и насиље и немири прете да измакну контроли под вођством, како су навели, проблематичних особа, које се залажу за сецесију Хонгконга.

Чајна дејли, која је у власништву кинеске владе, наглашава да гарнизон Народноослободилачке војске у Хонгконгу није само симбол кинеског сувернитета над градом, преноси Ројтерс.

Извор:
НСПМ