САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

На седници председништва Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ одржаног дана 29.08.2019. године у Косовској Митровици одлучено је да се позову грађани широм Косова и Метохије као и они који су током 1999. године и касније напустили Косово и Метохију да бојкотују предстојеће редовне изборе који ће се одржати током пролећа 2020. године.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је чланица Савеза за Србију и још једном подсећа грађане Србије да у 30 тачака програма Савеза за Србију битне одреднце када је у питању јужна српска покрајина су следеће:

  1. Решење статуса Косова и Метохије мора да буде у складу са важећим Уставом Републике Србије;
  2. Решење статус Косова и Метохије мора да буде у оквиру Резолуције 1244 СБ.
  3. Никакав референдум по питању статуса Косова и Метохије не може се одржати јер је такав референдум супротан Уставу Републике Србије.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ сматра да се нису стекли услови да се одрже нормални и регуларни избори у Републици Србији. Управо највећа крађа гласова на претходним изборима за Скупштину Републике Србије одржаним 2016. године десила се на Косову и Метохији. Провером по систему случајних узорака констатовано је у свим случајевима да постоји несклад између бирачких записника и гласачких листића у гласачким кутијама, а све на штету опозиције. Провера је извршена на гласачком материјалу у Скупштини Србије. Сетимо се само да је тада на изборима гласао и човек од 147 година као и већ давно упокојени отац народног посланика Горана Богдановића. Претњама, уценама, насиљу нису изложени само чланови бирачких одбора из редова опозиције већ и представници ОСЦЕ-а који су званични организатори избора. Ирски представнк у ОСЦЕ-у током избора 2016. године добио је батине од Вучићевих криминалних структура јер се противио да једне те исте особе гласају више пута.

Од доласка на власт Александра Вучића Срби на Косову и Метохији гласају као да су дијаспора. Срби гласају на Косову и Метохији али се бројање гласова врши у централној Србији. Председник Србије је на такав систем гласања пристао да не би рушио државност сепаратистима из Приштине. Пре њега и гласање и бројање гласова вршило се у јужној српској покрајини.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ наглашава да председник Србије током своје владавине никада није споменуо повратак више од 250.000 насилно протераних Срба. За њега је то табу тема. Чак са задовољством констатује да Срба нема ни у Качанику, ни у Пећи, ни у Ђаковици, итд. и да из тог разлога он мора да потпише свеобухватни мировни споразум са сепаратистима у Приштини. Због тога су му и потребни какви-такви избори након којих би се одрекао јужне спрске покрајине. Бојкот избора одузима легитимност диктаторском и криминалном режиму Александра Вучића тако да сви његови спорзуми са Приштином не могу бити валидни.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ још једном позива све Србе са Косова и Метохије да бојкотују изборе које је расписао Хашим Тачи за 6. октобар 2019. године. Ти избори су сепаратистички и супротни су важећем Уставу Републике Србије. Ако председник Србије свакодневно гази Устав Републике Србије не требамо и миСрби са КиМ да му учешћем на лажним изборима помажемо у издаји земље.

Косовска Митровица
29.08.2019. године

  Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“