Сукоб мештана села Топли До и инвеститора око мини-хидроелектране

800x600_planinari-Rakita-foto-Lj-F

Због тога што се инвеститор за потенцијалну мини-хидроелектрану у селу Топли До на Старој планини појавио у том селу, мештани и активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине окупили су се како би му, како кажу, приредили дочек. Уз интервенцију полиције избегнут је инцидент између сукобљених страна.

Како каже Александар Панић из Иницијативе Одбранимо реке Старе планине који је био на лицу места, њихова жеља је била да се инвеститору покаже да није добродошао.

Имамо приговоре за грађевинску дозволу за његову мини-хидроелектрану, али немамо одговоре. Он нема позитивно мишљење Завода за заштиту природе. Било је напето, добили су поруку, не можемо да контролишемо људе који су бесни – каже Панић.

По позиву инвеститора Драгана Јосића појавила се полиција у селу, у чијој пратњи је он са својим сарадницима, напустио село.

Дошли смо у село у кућу једног мештана без механизације. Окупило се њих 50, махали су секирама, највеће увреде су нам упућивали. Позвали смо полицију, држали су нас као таоце. Гађали су нас камењем, више од 10 људи нам је претило смрћу. Када смо кренули ка Пироту, у пратњи полиције, мене и колегу нас је један дечко пљунуо у лице – тврди Јосић.

До озбиљнијег физичког сукоба није дошло, а и инвеститор и активисти Иницијативе ОРСП су на путу ка Пироту.

У пиротској полицији не одговарају на позиве и поруке новинара Јужних вести.

Подсетимо, и крајем фебруара ове године приликом посете инвеститора Драгана Јосића селу Топли До дошло је до жучне расправе са мештанима и активистима Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, а на позив инвеститора морала је да реагује и пиротска полиција.

Извор:
МАГАЦИН