Краљица суспеновала парламент, Џонсон изводи Британију без споразума са ЕУ

A man in a giant Boris Johnson 'head' digs a grave at the foot of a pretend tombstone outside Downing Street in London, Wednesday, Aug. 28, 2019. Britain's Queen Elizabeth II has approved the U.K. government's request to suspend Parliament amid a growing crisis over Brexit. Prime Minister Boris Johnson spoke to the queen on Wednesday to request an end to the current Parliament session in September.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

ЛОНДОН – Британска краљица Елизабета Друга одобрила је данас план премијера Бориса Џонсона да суспендује парламент, саопштио је данас Државни савет Велике Британије.

У саопштењу се наводи да ће парламент бити суспендован почевши од периода између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра, преноси Ројтерс.

„До је данашња наредба његовог височанства Савету да би парламент требао да буде суспендован, не пре понедељка 9. септембра и не касније од 12. септембра, па све до 14. октобра”, наводи се у саопштењу.

То значи да британски посланици вероватно неће имати времена да изгласају било какав закон који би спречио Бориса Џонсона и његову владу да реализују „Брегзит”, односно излазак Велике Британије из Европске уније, без договора с Бриселом до 31. октобра.

Британска влада раније је тражила да краљица суспендује парламент неколико дана након што се посланици врате на посао и само неколико недеља пре истека рока за Брегзит.

У британском политичком систему привремена обустава рада Парламента назива се пророгација. Процедура предвиђа да премијер може да предложи краљици да то учини.

Како наводи Би-Би-Си, одлука да се то сада уради је прилично контроверзна, будући да ће спречити посланике у парламенту да испуне пун демократски потенцијал у процесу изласка Велике Британије из ЕУ.

Извор:
ПОЛИТИКА