КАКВУ ИСТОРИЈУ УЧЕ СРПСКА ДЈЕЦА: Незапамћена брука у уџбенику за 6. разред

istorija

  • Родитељи су огорчени и траже да неко нешто предузме, како се спорна лекција не би појављивала ни у једном уџбенику

Прича о спорном уџбенику из историје за 6. разред основне школе датира још из 2015. године. Иако је још тада најављено да ће ово издање бити повучено, основци и даље из модификованог уче да су Албанци староседеоци Балкана од којих су Срби примили народне обичаје.

У уџбенику, чији је аутор Раде Михаљчић, пише да су обичаје, језик и друга нардона обележја сачували Албанци, а да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили обичаје и културу од Албанаца и да су се стопили с њима.

Наиме, у претходном издању из 2003. године, пише да када су се Срби доселили на Балканско полуострво затекли су староседеоце. Даље се наводи да су најбројнији били Власи, као и да се на подручју данашње северне Албаније, први пут у XI веку помињу Албанци.

Даље пише да су се и Власи и Албанци насељавали планинске крајеве и бавили се сточарством, док су Срби насељавали жупанске крајеве погодне за пољопривреду. Даље се Срби наводе као “придошли”, док су Албанци и Власи “домаће живље”, а како пише, упркос неповерењу и сукобима који су испрва владали, временом су постали упућени једни на друге.

Многим родитељима смета то што се оба уџбеника могу купити и даље, јер су и даље у оптицају, посебно када се купују половни уџбеници, чија је цена драстично приступачнија.

Поједини су навели да су од наставника историје тражили објашњење о спорној лекцији, те да им је речено да је такав план и програм. Оно што заправо највише тишти јавност јесте што се ништа не предузима, како деца не би учила да су Срби од Алабанца примили културу и народне обичаје.

Остали родитељи су се надовезали, истичући да постоје разумни наставници који ђацима не дају на контролним задацима поменуте лекције.

Један корисник Твитера написао је да је поцепао листове из књиге у којима пише да су Срби примили обичаје Албанаца и да дете има дозволу да добије јединицу.

Ипак, има и оних који у написаном не виде ништа драматично и неистинито, позивајући се на то да је аутор уџбеника истакнут историчар.

У питању је Раде Михаљчић професор Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији и редовни члан Академије наука и уметности Републике Српске.

Извор:
СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА