МЕЂУНАРОДНА КРИЗА: „Наша кућа је у пламену“

pozaramazonija

„Гори Амазонија, плућа наше планете која производе 20 одсто кисеоника. То је међународна криза“, каже се у апелу француског председника… Одмах уследила „казна“ за Бразил – рампа у трговниским преговорима.

Француска је данас саопштила да се противи трговинском споразуму ЕУ са јужноамеричким трговинским блоком Меркосуром због тога што је бразилски председник Жаир Болсонаро умањивао забринутост због климатских промена, истовремено га оптужујући да је лагао француског лидера Емануела Макрона.

У саопштењу Јелисејске палате каже се да Болсонаро није поштовао своје „обавезе према клими“ и није заштитио биодиверзитет те да Макрон може „само да констатује да га је председник Болсонаро лагао“, преноси АП.

До заоштравања тензија између Бразила и Француске, дошло је након што је Макрон упозорио да пожари који харају бразилском Амазонијом представљају „међународну кризу“ и позвао чланице Г7 да разговарају о том проблему на самиту у Бијарицу, у Француској овог викенда.

Наша кућа је у пламену. Буквално. Гори Амазонија, плућа наше планете која производе 20 одсто кисеоника. То је међународна криза. Чланице Г7, видимо се за два дана када ћемо разговарати о том проблему„, написао је француски председник на Тwиттеру.

Макрон се поруком на Тwиттеру придружио генералном секретару УН Антонију Гутерешу, који је истакао да је „дубоко забринут“ због пожара у Амазонији.

За само неколико дана у Бразилу је избило 9.507 нових шумских пожара, што изазива бригу да ће бити уништен велики део шумског фонда, са несагледивим последицама по животну средину.

Пожари који дивљају Амазонијом толико су се раширили да је недавно мрак прекрио највећи бразилски град, Сао Пауло.

У Бразилу је ове године избило више од 70.000 пожара, што је 83 одсто више у поређењу са прошлом годином, саопштио је ИНПЕ истраживачки центар.

Извор:
МОНДО