Лист ”Црногорац” 1872. упуђује Которане: Одбаците италијански, а љубите свој мили језик Српски

kotor nekad

Опомињемо дакле братски и милимо ону господу која талијански међу собом говоре да одбаче тај туђи језик, јер није доста да се Срби зовемо но покажимо дјелом да нам српска народност на срцу лежи, јер име без дјела не вриједи ништа

У листу “Црногорац, број 26, 1. јула 1872. објављен је текст у којем упућује Которане да се не служе туђим језиком већ да говоре својим изворним, матерњим – српским језиком.

Читајући прошли број дичног „Црногорца“ налазимо допис из Херцег-Новог у ком међу осталом стоји, да Србин Которанин најрадије говори тужим језиком.

Да не би читајуће Српство држало да је баш тако, дужни смо објавити, да то није истина. Има пак нека господа* и делије што обичавају говорити талијански, којима смо и ми више пута примијетили, али зато г. дописник нема никаквог права да све Которане узима у том колу. 

Лист „Црногорац“

Истина је пак да има и неке госпође и госпођице које талијански говоре. Нажалост слушали смо их и ми у читаоници и на шетњу по риви, које у својој глави држе да ће с тим покати свијету као неко више изображење и умјетност. У томе пак дужни смо препоручити мужевима, родитељима и браћи тијех госпођа и госпођица одврате и поуче да милим својим српским језиком говоре у кући и ван куће а талијанштину одбаче од себе. 

Опомињемо дакле братски и милимо ону господу која талијански међу собом говоре да одбаче тај туђи језик, јер није доста да се Срби зовемо но покажимо дјелом да нам српска народност на срцу лежи, јер име без дјела не вриједи ништа...“

Комплетан чланак из 26-ог броја листа “Црногорац” је дат у следећем исјечку:

Лист „Црногорац“

Извор:
ИН4С