Писмо Ватикану поводом инцидента на Новом Брду

crkva-novo-brdo

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић данас је у Папском нунцијату у Београду, апостолском нунцију Луцијану Суриану уручио писмо за кардинала Ђанфранка Равасија, председника Папског савета за културу, због недавног инцидента на Косови и Метохији.

У писму за кардинала, министар скреће пажњу Светом Оцу и Државном секретаријату Свете Столице на недавни инцидент на Косову и Метохији који су изазвали албански бискупи, служећи мису на остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду.

Министар Вукосављевић је позвао Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке „како албански католички клер на територији самопроглашене (и од наше две државе непризнате) ‘државе Косово’ не би на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намена и традиција у међународној стручној литератури издашно документовани”.

Министар је истакао да Србија и Ватикан негују наглашено добру сарадњу и подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква „Санта Мариа дел Монте Нуово” за западне вернике, чији запуштени остаци и данас стоје непосредно на новобрдским ископинама и албански верници би тај локалитет могли да уреде и користе по жељи.

„Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наслеђа”, наводи се писму које преноси Танјуг.

Министар је, уз високо уважавање, изразио наду да ће садржина писма, написаног у доброј намери, бити пренета надлежнима за спољну политику у Римској Курији.

Извор:
ПОЛИТИКА