У Јерусалиму постављена спомен-плоча Степинцу, Зуроф каже да је тужан

stepinac

Католичка црква поставила је на Пут усуза у Јерусалиму спомен-плочу загребачком надбискупу из времена НДХ Алојзију Степницу. Ефраим Зуроф, доректор јерусалимског центра „Симон Визентал“ рекао је за Курир да је тужан због тога и да спомен-плочи Степинцу није место нигде у свету, а камоли у Јерусалиму.

Зуроф је за Курир рекао да је тек у четвртак сазнао да је у Јерусалиму постављена меморијална плоча Алојзију Степинцу, јер му је неко послао фотографију.

„То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога, јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму“, истакао је директор центра Симон Визентал.

Он додаје да ће урадити све што је у његовој моћи да плоча буде скинута. Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп за време НДХ који није учинио ништа да спречи усташке злочине и масовна мучења и убиства Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим логорима у Хрватској.

Због спорења између Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције око значаја и умешаности Степинца у злочине у НДХ током Другог светског рата, Ватикан још није донео одлуку о његовој канонизацији.

Извор:
Н1Инфо