Северна Македонија: Суд у Скопљу одбацио захтев за изручење припадника ОВК Томора Морине Србији

morina-foto

Кривично веће Основног суда у Скопљу одбацило је захтев Србије за изручење Томора Морине, кога власти у Београду траже због ратних злочина почињених на Косову, јављају македонски медији. Одлука ће бити упућена Врховном суду Северне Македоније на даље одлучивање.

„Кривично веће Основног кривичног суда Скопље, поступајући на захтев Министарства правде Републике Северне Македоније и након што је прегледало сву пратећу документацију у пријави, као и размотрило постојећу судску праксу и међународно право, пресудило је да не постоје услови за изручење Морине Републици Србији, као тражиоца изручења“, саопштио је суд, а преноси Новамакедонија.

Како је саопштено, одлука ће бити упућена Врховном суду Северне Македоније на даље одлучивање.

Морина ће остати у притвору, додаје се.

Потерница Интерпола издата је на захтев власти Србије које Томора Морину траже због сумње да је као припадник ОВК починио злочин над цивилним становништвом на Косову пре 20 година.

Морина се у екстрадиционом притвору налази од 25. јула, а Министарство правде Северне Македоније доставило је раније Основном суду у Скопљу на разматрање захтев Србије за екстрадицију.

Извор:
НСПМ