Годишњица страдања Срба на Петровачкој цести

petrovacka-cesta-pomen2017

У Јањилама код Босанског Петровца обилежене су 24 године од страдања Срба на Петровачкој цести. Код спомен-крста на Петровачкој цести служен је парастос и положени су венци.

Злочин на Петровачкој цести је назив за убиство избеглица из Крајине, које су у колонама бежали испред хрватске војске, током акције „Олуја” августа 1995.

Ратни авион хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21 је 7. августа 1995. (последњи дан Олује, када је било јасно да ће хрватска војска однети победу) надлетио изнад избегличке колоне српских цивила који су се кретали из правца Доњег Лапца ка Босанском Петровцу. Пилоти хрватског РВ и ПВО су јасно могли да виде да се ради о цивилима, а не о војсци. У повратку тај авион испаљује неколико пројектила који су усмртили четворо деце, једну девојку, четворо старијих особа… А преко 50 цивила (највише деце) је тешко рањено.

Погинула су следећа лица:
Даринка Дрча (1927), из Бротиње код Доњег Лапца
Јовица Дрча (1989) из Бротиње код Доњег Лапца
Мирјана Дубајић (1974), из Бротиње код Доњег Лапца
Невенка (Спасе) Рајић (1984), из Доњег Лапца
Жарко (Спасе) Рајић (1986), из Доњег Лапца
Крстан Вуковић (1951), рођен у Хан Кули код Бањалуке
Дарко (Крстана) Вуковић (1982), рођен у Бихаћу, живео у Доњем Лапцу
Бранко Стјеља (1923), из Надина код Бенковца
Мирко (Бранка) Стјеља (1961), из Надина код Бенковца

Августа 2006. на месту злочина подигнут је дрвени крст, од стране Породица погинулих и несталих РС. Да би 2010. године ДИЦ Веритас покренуо акцију и направио мермерне плоче око тог дрвеног крста, где су била исписана имена жртава, починиоци злочина и времену догађаја.

У ноћи између 3. и 4. јула 2011. године непознати починиоци су срушили спомен-обиљежје жртвама на Петровачкој цести 1995.

Новембра 2010. године преко хуманитарне акције прикупљен је новац за нови метални крст који је постављен на место старог. Донатори су били грађани Републике Српске.

Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске је у насељу 7. августа 2011. открио метални спомен-крст висок шест и по метара.

Дана 1. новембра 2010. године Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднело је Тужилаштву БиХ извештаје и доказе, против три официра и два пилота хрватске војске.

Извор:
МАГАЦИН