ДСС: Поновљена непојмљива дрскост САД

0401foto_FoNet_Aleksandar_Levajkovic-3

Демократска странка Србије (ДСС) оценила је данас као „непојмљиву дрскост“ да се на међународно право и конвенције позивају представници Сједињених Америчких Држава (САД).

ДСС је то саопштила поводом изјаве америчке амбасадорке Џенифер Браш да је некадашњи премијер Србије Војислав Коштуница одговоран за паљење Амбасаде САД у Београду 2008. године.

У саопштењу ДСС подсећа да су САД, „брутално газећи међународно право, извршиле агресију на Србију, засуле је осиромашеним уранијумом и касетним бомбама, убијајући цивиле и рушећи инфраструктурне и привредне објекте“.

„О том догађају, и питању било чије евентуалне одговорности, последњи који имају право да говоре су они чије трупе су у Србији и широм света некажњено извршиле монструозне ратне злочине над цивилним становништвом“, сматра ДСС.

„Док не буду одговарали за извршену агресију и почињене злочине, њихово помињање обавеза из Бечке конвенције је одраз ароганције и насилничке политике, која је САД начинила најомраженијом државом на свету“, оцењено је у саопштењу.

Бивша заменица америчког амбасадора у Београду Џенифер Браш изјавила је за Глас Америке да је главни кривац што се десио напад на Амбасаду САД у Београду бивши премијер Србије Војислав Коштуница.

Некадашње здање америчког дипломатског представништва у улици Кнеза Милоша у Београду запаљено је током протеста „Косово је Србија“ фебруара 2008, неколико дана пошто је Косово прогласило независност. Судски епилог за паљење амбасаде је један од главних захтева САД у односима са Србијом.

Извор:
ДАНАС