Еколошка побуна: Страже на Старој планини, Стоп за мини-хидроелектране

Stara-planina-protest-1-900x500

Мештани и еколошки активисти одлучили да држе страже у местима где се граде мини-хидроелектране на Старој планини и поручили да ће и физички спречавати инвеститоре у својим намерама.

Изградња мини-хидроелектрана широм Србије, а поготово у подручјима која би требало да су заштићенима законом, постаје све већи проблем.

Тако је на Старој планини одржано низ протестних скупова локалног становништва и еколошких активиста из свих крајева земље против малих хидорелектрана (МХЕ) на Старој планини. Окупљања су била у књажевачком селу Јања и пиротским селима Темска, Топли До и Рудиње, а порука је била намењена надлежним институцијама да зауставе градњу малих хидроелектрана, уз оцену да је „непојмљиво да у оквиру заштићених подручја надлежне институције одобравају овакве разорне активности“.

Кључна вест са протестних скупова је да је „народ на Старој планини одлучио да прогласи ЕКОЛОШКУ ПОБУНУ на овом подручју“, објавио је Савез месних заједница Старе планине, уз образложење да државни органи „више од две године игноришу стихију изградње малих хидроелектрана и допуштају издавање дозвола за изградњу, у многим случајевима кршећи сопствене законе“.

„Побуна подразумева покретање редовних стража и подизање борбене готовости међу народом како би физички зауставили инвеститоре да реализују своје, по природу и становништво, погубне планове. Народ на подручју Старе планине већ деценијама је угрожен због изразите депопулације, емиграције, немаштине, незапосленост и недостатка инвестиција. Истичу да је жалосно што од своје државе не могу да уживају ни заштиту и право на одлучивање о својем најважнијем животном ресурсу – води“, наводи се у саопштењу.

Поручено је да становници овог краја бране Устав Србије, којим је загарантовано право на здраву животну средину и позивају надлежне да ово не схвате као претњу, већ као последњу опомену и вапај народа за свој биолошки опстанак.

„Људи су расположени за састанке, разговор и проналажење решења овог проблема, али не на штету народа, река и биодиверзитета, наглашавајући да је њихов основни захтев потпуна забрана малих хидроелектрана на Старој планини“, наводи се у саопштењу.

Извор:
МАГАЦИН