Вукчевић: У Алабанији најмање 11 гробница са отетима Србима

vladimir-vukcevic-jpg_660x330
БЕОГРАД – Некадашњи тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да су истрага, а посебно процесно валидни докази, указивали да ланац ратних злочина и трговине органима на Косову и Метохији има везе с Албанијом, у којој је, како се сумња, најмање 11 гробница у којима су сахрањени отети Срби са КИМ.

Кључни играчи у овим злочинима били су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, рекао је Вукчевић за Франкфуртске вести.

Он је појаснио да је његово тужилаштво тим поводом саслушало више од 400 сведока, од којих су неки страдали под неразјашњеним околностима, али да су упркос томе дошли до оперативних података.

„Током истраге о злочинима ОВК дошли смо до бројних сазнања о трговини органима која се одвијала преко Албаније. Захваљујући тадашњем шефу Мисије за истраге Унмика Патрику Лопезу Тересому, брзо смо дошли до извештаја које су саставили након обиласка Жуте куће. Он тада није имао права да нам достави тај извештај, али ми га је ипак дао ‘испод стола’“, навео је некадашњи тужилац.

У тим документима, како каже, налазиле су се и фотографије пронађених медикамената, због чега је контактирао једног чувеног српског кардиолога који је објаснио да се користе искључиво за опуштање мишица у случају трансплантација бубрега и других органа.

„То ме је уверило да сам на добром трагу, због чега смо наставили истрагу“, напоменуо је Вукчевић.

Он каже да је потом у истрази искоришћена сва документација Хашког трибунала, али и саслушан велики број сведока, укључујући и некадашње припаднике ОВК којима је српско тужилаштво гарантовало безбедност.

„Један од њих је био у целој причи од почетка и детаљно нам је објаснио како је све функционисало и шта је видео. Требало је касније да се појави као сведок, па га је преузела Немачка и њихова БНД. Пронашли су га у парку, обешеног“, пренео је бивши тужилац, напомињући да он није био једини сведок против Харадинаја који је окончао под сумњивим околностима.

Вукчевић је на проблем заштите сведока, како каже, указао и на састанку са Диком Мартијем, тадашњим специјалним известиоцем Савета Европе.

„Објаснио ми је како тај систем функционише. Сваки потенцијални сведок најпре добије упозорење, затим покушају да га подмите, а онда се деси убиство. Не мора то одмах да буде сведок, довољно је да убију неког најближег рођака и тиме је послата јасна порука“, рекао је Вукчевић.

Он је додао да је Дик Марти је касније осмислио посебан програм заштите сведока.

Извор:
РТВ