Годишњица од убиства генерала Драже Михаиловића

draza-v

На данашњи дан 1946. године од комунистичке руке страдао је и вођа српског антифашистичког покрета Драгољуб Дража Михаиловић.

Генерал Драгољуб Дража Михаиловић, после монтираног процеса владајуће Комунистичке партије Југославије зверски је ликвидиран.

Михаиловић је био армијски генерал и начелник штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини.

После Априлског рата, Михаиловић је одбио да призна капитулацију југословенске војске и склонио се на Равну гору, где је основао покрет отпора против окупатора.

Након Другог светског рата нове комунистичке власти су га ухапсиле, осудиле на смрт и после стрељања сахраниле на тајном месту.

Михаиловић је један од најодликованијих официра у историји модерне српске државе, а последње одликовање му је доделио постхумно амерички председник Хари Труман марта 1948. године.

Одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена због организовања и вођења веома важних снага отпора против непријатеља у окупираној Југославији, спасавању америчких авијатичара оборених над Југославијом, доприносу савезничкој ствари и помоћи у коначној победи давезника у Другом светском рату.

Извор:
МАГАЦИН